Gå til sidens hovedinnhold

Her stemmer Obama

Senator Barack Obama avga sin stemme sammen med kona Michelle i Chicago like før klokken 15 norsk tid.

Ekteparet hadde med seg døtrene Malia og Sasha til valglokalet i hjembyen Chicago.

Visepresidentkandidat Joe Biden stemte i hjemstaten Delaware. Obama brukte nærmere 15 minutter på å stemme til ære for fotografene og TV-kameraene.

Illinois-senatoren leder overlegent på målingene over John McCain, og blir USAs første svarte president dersom han vinner valget. McCain blir den eldste presidenten valgt til første periode dersom han vinner valget, og Sarah Palin blir USAs første kvinnelige visepresident.

Det antas at 130 millioner amerikanere vil stemme under valget, og 24 millioner har allerede forhåndsstemt. Engasjementet har ikke vært så stort siden presidentvalget mellom John F. Kennedy og Richard Nixon i 1960.

Klokken seks norsk tid åpnet de første valglokalene i USA.

Tradisjonen tro åpnet nemlig valglokalene i Dixville Notch i New Hampshire ved midnatt lokal tid. Det lille stedet har bare noen titall innbyggere, og er kjent for sitt midnattsvalg under presidentvalgene i USA, en tradisjon som har eksistert siden 1960-tallet.

LES OGSÅ: Obamas bestemor tapte mot kreften

Dermed er det også herfra det første resultatet kommer. Den lille byen har kun 21 registrerte velgere, og opptellingen er dermed raskt unnagjort. Dixville Notch kunne presentere resultatet bare elleve minutter over midnatt, lokal tid, og resultatet viste seg å være svært overraskende.

Av de 21 stemte nemlig hele 15 på Obama, mens John McCain bare fikk 6 stemmer, melder CNN.

Dette er første gang på 40 år at Demokratene slår Republikanerne i Dixiville Notch. Sist gang det skjedde var i 1968, da Hubert Humphrey slo Richard Nixon.

- Jeg vil ikke si jeg er overrasket over det, sier Obama-tilhenger Tanner Nelson om resultatet. Han vant loddtrekningen om å være den første til å stemme i Dixville Notch.

- 11 prosent ledelse
Reuters melder tirsdag morgen at Obama nå leder med 11 prosent over McCain, men understreker at målingen har en feilprosent på 2,9 prosent.

Byrået melder samtidig at Obama leder i fem av åtte vippestater.

I tillegg ligger Obama foran McCain i alle velgergrupper når de deles opp etter alder og inntekt, og han leder stort både blant uavhengige og kvinnelige velgere.

Få timer før presidentvalget skulle begynne, viste en måling at Obama har langt større oppslutning enn John McCain i viktige velgergrupper. Han leder med hele 24 prosentpoeng blant uavhengige, mens han har et 19 prosentpoengs forsprang blant kvinnene. Også blant de med latinamerikansk bakgrunn er Obama mest populær.

Dette til tross for at McCain i utgangspunktet var ventet å ha stor appell blant uavhengige velgere, og visepresidentkandidat Sarah Palin skulle ha sikret ham kvinnelige velgere, melder NTB.

McCain har fortsatt en ledelse blant hvite velgere, men denne har skrumpet inn fra 13 til 7 prosentpoeng, viser målingen fra Reuters, C-SPAN og Zogby, som ble offentliggjort tirsdag.

Kan avgjøres tidlig
Valglokalene stenger mellom klokken 19 og 20 lokal tid, noe som betyr at valget kan avgjøres allerede ved to-tiden norsk tid, natt til onsdag, ifølge ekspertene.

Mellom klokken tolv og ett natt til onsdag stenger valglokalene i staten Indiana. Dersom Obama vinner her, kan løpet være kjørt for McCain. Det samme skjer dersom Obama vinner i Virginia. Delstaten ligger på østkysten, og stenger dermed valglokalene tidlig, klokken ett.

Taper McCain også her, vil nok flere begynne å snakke om Obama som vinner. Det er uansett avgjørende hvor entydige valgdagsmålingene er, for at det skal være mulig å snakke om en valgvinner på dette tidspunktet.

Klokken 01.30 er valget over i Ohio og North Carolina, og går også disse statene i Obamas favør, er spenningen over.

Flere stater stenger valglokalene klokken 02, men Florida er staten McCain må vinne av disse. Klokken 03 stenger urnene i Colorado, en delstat som ser ut til å vippe Obamas vei, og kan bli den endelige spikeren i kista.

- Florida: Valglokalene stenger klokka 02 norsk tid

- North Carolina, stenger klokka 01.30 norsk tid

- Missouri, stenger klokka 02 norsk tid

- Indiana, stenger klokka 01 norsk tid

- Georgia, stenger klokka 01, norsk tid

- Montana, stenger klokka 04 norsk tid

- Arizona, stenger klokka 03 norsk tid

- Virginia, stenger klokka 01 norsk tid

- Ohio, stenger klokka 01.30 norsk tid

Les også: Obama mangler én stat

(Se Obama tale i Charlotte, North Carolina, natt til i dag. Artikkelen fortsetter under videoen.)

HTML EMBED

Meningsmålingene har de siste dagene vist en klar ledelse til Obama, selv om McCain har sneket seg noe innpå på flere av målingene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mandag ledet Obama over McCain i seks av åtte vippestater, blant annet i Ohio og Florida. Obama holder sin sjuprosentledelse over McCain, opp ett prosentpoeng siden søndag. En måling fra Washington Post og ABC News gir Obama 11 prosent ledelse.

Meningsmålinger

Gallup

Obama: 53 prosent

McCain: 40 prosent

Reuters/C-SPAN/Zogby

Obama: 50 prosent

McCain: 44 prosent

Rasmussen

Obama: 52 prosent

McCain: 46 prosent

Washington Post

Obama: 54 prosent

McCain: 43 prosent

Ipsos

Obama: 48 prosent

McCain: 43 prosent

Målingene har en feilmargin på 2 prosent.

Kilde: BBC.

Dagen før valget gjennomførte John McCain en siste offensiv for å redusere ledelsen til Obama. I et forsøk på å overbevise velgerne som ennå ikke har bestemt seg, reiste han gjennom hele syv vippestater. Arizona-senatoren startet dagen i Florida, og avsluttet den i Nevada, over 3.000 kilometer lenger vest.

Tung dag
Senator Obama konsentrerte seg dagen før dagen om delstatene Florida, North Carolina og Virginia, som alle gikk til Republikanerne i 2004. Dagen til Obama ble spesielt preget av at hans bestemor, Madelyn Dunham, døde mandag kveld, norsk tid.

Han mottok dødsbudskapet under sin siste innspurt av valgkampen i Jacksonville i Florida. Til tross for den triste beskjeden valgte han å fortsette valgkampen.

Den intense kampen om Det hvite hus har engasjert millioner av nye velgere, og det er ventet at fremmøtet blir det største siden 1960. Valgkampen med en prislapp på 2 rundt milliarder dollar blir beskrevet som den lengste og en av de mest dramatiske i USAs historie.

Millioner har forhåndsstemt
Over 27 millioner amerikanere har forhåndsstemt, og rekordantallet kan komme til å utgjøre så mye som 25 prosent av stemmene. Men den store interessen har ført til lange køer ved valglokalene. Velgere i Columbus forteller til CNN at de sto seks timer i kø for å avlegge forhåndsstemme.

Selv om målingene og flere eksperter mener at det vil gå Obamas vei, advarer også mange mot blant annet Bradley-effekten - at hvite velgere har løyet på meningsmålingene om sin støtte til en mørkhudet kandidat, og stemmer hvitt når det kommer til selve stemmeavgivelsen.

HTML EMBED

Nettavisen følger valget hele døgnet og oppdaterer jevnlig resultatene etterhvert som de blir kjent.

Her er sakene Nettavisen har laget i New York:

Les også: 600.000 på Halloweenfest

Les også: - Alle vil være Obama

Les også: Forbruket raser i USA

Les også: - Det er helt fantastisk

Les også: - Familien min bodde på gaten i tre år

Les også: Pensjonisten Earl (59) må tigge

Les også: - De kommer til å drepe Obama

Les også: - Obama rammes ikke av B-effekten

Les også: - Amerikanere er kunnskapsløse

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken