*Nettavisen* Nyheter.

Her stenger de kona inne

Foto: PETER PARKS (Afp)

Kinesiske myndigheter tar ingen sjanser under nobelseremonien.

10.12.10 12:31

Kinesiske myndigheter har slått hardt ned på dissidenter i dagene og timene før fredsprisseremonien som avholdes i Oslo rådhus klokken 13.00.

Ifølge FN har kinesisk politi pågrepet 20 dissidenter, melder BBC. I tillegg har nobelprisen sørget for 120 tilfeller med husarrest, reiserestriksjoner og tvangsforflytning.

Kina har også sørget for at så godt som ingen kinesiske dissidenter får reise til Oslo for å overvære utdelingen.

Les også Gunnar Stavrums leder: Prisvinner med knebel

Nektet kona å reise til Oslo
Kinesiske myndigheter nektet kona til fredsprisvinner Liu Xiaobo, Liu Xia, å reise til Oslo for å ta imot prisen på vegne av ektemannen.

Istedenfor ble hun plassert i husarrest i sin Beijing-leilighet, uten tilgang til telefon eller internett, bare noen timer etter at årets fredsprisvinner ble kunngjort 8. oktober.

I morgentimene fredag har kinesiske myndigheter også reist et stort gjerde rundt leilighetskomplekset der Liu Xia holdes innesperret.

Kinesiske myndigheter har også blokkert nettilgangen til NRK, BBC, og CNNs nettsider i Kina, i frykt for at kineserne skal få med seg utdelingen.

Nobelkomiteens formål med tildelingen er å sende et signal om at økonomisk framgang ikke fritar dem plikten til å forholde seg til universelle menneskerettigheter.

I år er det første gang siden 1936 at prispengene på ti millioner svenske kroner ikke blir utdelt.

Les også: Her er Charta08 - på norsk

Stolen vil stå tom
Fredsprisvinner Liu Xiaobos stol vil stå tom under fredsprisutdelingen fredag. Det skal være første gang det settes fram en tom stol for en fredsprisvinner som ikke kan delta. Nobeldirektør Geir Lundestad og Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland avviste at det gjøres for å demonstrere mot Kina, men Jagland kalte det «et sterkt signal».

- Fredsprisvinner Liu Xiaobo kan ikke komme i år, men vi regnet med at det ville være interesse for en pressekonferanse likevel, og det har vi nå fått bekreftet, innledet Lundestad ved da han ønsket et internasjonalt pressekorps velkommen til Nobelinstituttet - dagen før fredsprisutdelingen.

- Jeg er glad for at så mange finner årets prisutdeling interessant, sa Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland. Han innledet med å si at prisen hedrer de som vil kombinere Kinas økonomiske utvikling med demokrati.

- Dette er ikke en pris mot Kina, men en pris som ærer folk i Kina. Liu Xiaobo er en av dem som ser at Kinas videre utvikling må kombinere økonomisk utvikling med demokrati, sa Jagland.

Derimot retter Kina krass kritikk mot Nobelkomiteen.

- Menneskene i Nobelkomiteen må innse at de er en minoritet. Det kinesiske folk og en majoritet av landene og menneskene i verden er imot det de har gjort, sa en talskvinne for Det kinesiske utenriksdepartementet, Jiang Yu, under en pressekonferanse torsdag, ifølge China Daily.

- Ethvert forsøk på å hindre Kinas utvikling vil være nytteløs, sa hun.

Nettavisen følger Nobel-seremonien direkte, som starter klokken 13.00 i Oslo rådhus fredag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.