*Nettavisen* Nyheter.

Her stilles en død mann for retten

Foto: MIKHAIL VOSKRESENSKY (Reuters)

23.03.13 15:31

Sergei Magnitsky er den første døde personen som stilles for retten i Russland.

Den tidligere russiske advokaten Sergei Magnitsky ble arrestert i Russland i 2008 etter å ha anklaget russiske tjenestemenn for å ha svindlet til seg 230 millioner dollar. Saken slo tilbake på Magnitsky, og han ble selv anklaget for skattesvindel.

- Den anklagen som ble reist mot ham, resulterte i at det ble reist en sak mot en død mann, som i seg selv er spesielt, sier Russland-ekspert og seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt, Arild Moe, til Nettavisen.

- Han var jo advokat for et stort investeringsfond, Hermitage Capital. Så da er historien at han avdekket et gigantisk svindelopplegg. Dette er en ganske intrikat sak som gikk ut over den russiske stat i form av skatterevisjoner som ble kanalisert i gale hender. Men så ble saken snudd ved at han selv ble anklaget for svindel. Det endte med at han døde i fengsel, sier Moe.

- Nektet legehjelp
Magnitsky ble funnet død i fengselscellen i 2009, før han fikk saken sin opp for retten. Menneskerettsaktivister hevder han ble mishandlet i fengsel og døde fordi han ble nektet tilgang på medisinsk behandling.

Tidligere denne måneden henla russiske myndigheter etterforskning av dødsfallet til Magnitsky, og kom fram til at han ikke ble mishandlet til døde.

Det ble aldri reist noen tiltale mot Magnitsky før han døde. Likevel blir den avdøde advokaten stilt for retten fredag. En russisk forvaltningsdomstol vedtok nemlig i 2011 at det skal være mulig å føre avdøde mennesker for retten, slik at pårørende eventuelt skal kunne renvaske navnet til den avdøde personen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Andrey Smirnov

Boikotter rettssaken
Men i Magnitskys tilfelle stiller det seg annerledes. De pårørende ønsker nemlig ingen rettssak for Magnitsky, og nekter å delta i rettsprosessen som startet i Moskva fredag.

- I dette tilfellet gjelder ikke uttrykket den som tier samtykker, sier familiens advokat, Nikolai Gerasimov, i en uttalelse fredag til nyhetsbyrået Interfax.

Advokaten omtaler rettssaken som en farse.

Saken har fått enorm internasjonal oppmerksomhet, og har ført til en bitter diplomatisk strid mellom Russland og USA.

- Det kulminerte i at amerikanske myndigheter vedtok en lov (Magnitsky Act red.anm.) som skulle forby innreise for russiske tjenestemenn som var involvert i saken. Da ble saken løftet på et høyere nivå, og russiske myndigheter svarte med et mottiltak ved å stoppe adopsjon av russiske barn til USA. Dette inngikk i en stemning som allerede var veldig antiamerikansk. Selve begrunnelsen var at adopterte russiske barn har blitt mishandlet og dødd i USA, sier Moe.

Menneskerettsaktivister hevder hardnakket på at dødsfallet til Magnitsky skyldtes korrupsjonsanklagene, og eieren av Hermitage Capital har i lang tid ført en internasjonal kampanje for å få Magnitsky renvasket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag