- Jeg skulle reise på skolen om morgenen, da jeg kom ut og oppdaget at sykkelen var borte. Da tenkte jeg bare gurimalla, forteller Herman Røtterud (9) til Romerikes Blad.

Niåringens sykkel sto parkert på den inngjerdede eiendommen utenfor huset der han og familien bor, i Baglergata i Lillestrøm, da den forsvant.

Se det frekke tyveriet i videoen nederst i artikkelen!

Hadde nettopp gått inn

Fordi familien har vært plaget med hærverk på og rundt eiendommen tidligere, har de montert videokameraer på huset. Disse fanget opp det som skjedde mellom klokka 21.30 og 22.30 torsdag kveld sist uke.

- Jeg hadde montert ny støtte på sykkelen til Herman den kvelden. I ettertid ser vi av klokka på videoen at sykkelen ble stjålet kun sju minutter etter at jeg hadde gått inn i huset, forteller pappa Ole Røtterud.

Videoen viser også at tyven først spaserte en tur forbi huset og tittet bort på barnesykkelen cirka en halvtime før han vendte tilbake for å stjele den.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


- Det er veldig slemt gjort å stjele sykkelen min, fastslår Herman, med den frekke tyven som adressat.

Anmeldt til politiet

Ifølge pappa Ole skal også en nabo ha sett og hørt mannen da han passerte første gang.

- De hørte at han snakket norsk i telefonen, sier han.

Tyven beskrives som en mann på 25 til 28 år, cirka 170-180 centimeter høy, med kortklipt mørkt hår og «hanekam». Han hadde på seg grå hettegenser, olabukse og hvite joggesko.

Tyveriet er politianmeldt.

- Må passe på

Faren forteller at han aldri kom så langt at han fikk låst sykkelen den aktuelle kvelden.

- Men nå har vi lært. Heretter skal alt låses og boltes fast, alltid. Vi har hørt at det er blitt stjålet og ødelagt sykler og andre ting i nabolaget her tidligere, så det er tydelig at man må passe på, sier han.


Herman er spesielt fortvilet over at han ikke får syklet til skolen. Han hadde nemlig fått «sykkellappen» og NAF-godkjenning av sykkelen rett før tyveriet.

- Nå må jeg gå i stedet. Det er kjedelig, sier han.

Niåringen vil gjerne ha tilbake sykkelen sin, som er av typen Scott Junior.

Han har derfor i samråd med foreldrene sine valgt å utlove en dusør på 1.000 kroner av egne sparepenger til den som kan gi informasjon som fører til at sykkeltyven blir tatt.

- Hvis jeg får tilbake sykkelen blir jeg veldig glad, sier Herman.

Sykkelens rammenummer er S1BT12815. Ole Røtterud ber alle med informasjon om tyveriet ta kontakt med politiet.

Dette kan DU gjøre!

I 2013 ble det anmeldt 574 sykkeltyverier på Romerike. Vil du unngå å bli en del av statistikken kan du gjøre noen enkle grep.

- Det er enkle forebyggende grep du kan gjøre, som å holde sykkelen låst, parkere på åpne og godt opplyste områder og bruke godkjente sykkellåser, sier forebyggende koordinator Hilde Kallset Jensen i Romerike politidistrikt.

Hittil i år har det blitt anmeldt 243 sykkeltyverier på Romerike.

Flere erstatningskrav

Forsikringsbransjen har det siste året merket en økning i antall krav etter sykkeltyverier.

I 2013 ble 11.205 tyverier meldt om på landsbasis, noe som er en økning på 6,7 prosent fra året før viser tall fra Finans Norge. I tillegg ble det utbetalt over 58 millioner kroner i erstatningskrav.

Selv om kravene blir flere og større, tror ikke bransjen selv at det er fordi sykkeleierne er for sløve.

- Mitt inntrykk er at folk flest er flinke til å låse, selv om det alltid er noen som er litt for sløve. Det å sette igjen sykkelen i et byområde er en risiko i seg selv, derfor må man sikre sykkelen godt, sier informasjonsdirektør Jon Berge i IF.

Han påpeker at det er summen av alle tiltak som er viktig for å hindre et tyveri.

Politiet på Romerike har følgende tipsliste for å forhindre sykkeltyverier:

* Hold sykkelen din låst når du ikke har den under oppsikt.

* Sykkellåsen bør være av god kvalitet og FG-godkjent.

* Sykkelstammen bør låses fast til en stolpe, sykkelstativ eller lignende. Bruk gjerne en ekstra lås til å låse forhjulet.

* Parker på åpne og godt opplyste områder.

* Har du spesielt dyre dekk eller et sete som lett kan fjernes bør du sikre dette ekstra.

* Har du mulighet bør sykkel parkeres i låst rom, og sykkelen bør låses fast selv inne i garasjen.

* Registrer sykkelen i sykkelregister og merk sykkelen med oblat. Det gjør sykkelen mindre attraktiv å stjele og dersom den likevel skulle bli stjålet vil det være enklere å finne den igjen.

* Fotografer sykkelen din og noter deg rammenummeret. Politiet ønsker å legge dette inn i sine registre dersom sykkelen blir stjålet.

* Ikke kjøp en sykkel fra privatperson uten først å sjekke nøye om den er stjålet.

Se video av det frekke sykkeltyveriet

HTML EMBED

Les flere saker i Romerikes Blad