*Nettavisen* Nyheter.

Her streikes det

Mimi Bjerkestrand i Unio og leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen utenfor Stortinget. Unio har nå over 16.000 medlemmer i streik på landsbasis. Foto: Varfjell, Fredrik

Unio og YS har til sammen tatt ut over 50.000 medlemmer i streik. Og verre skal det bli.

04.06.12 21:25

Streiken mellom kommunene og fagforbundene Unio og YS fortsetter mandag.

Streiken i kommunal sektor blir stadig mer merkbar. Fra i dag, mandag, øker uttaket til 38.000 kommuneansatte.

Mens fagorganisasjonene har kjempet høylytt for høyere lønn i mediene, har Kommunenes organisasjon, KS, forbløffende lite å si om saken.

– Oppgjøret dreier seg om økonomi, men også andre tunge temaer. Vi trenger å kunne jobbe i fred og ro, var alt administrerende direktør Sigrun Vågeng hadde å si til NTB lørdag.

Les også: Streiker til ingen nytte.

Oslo streiker

YS Oslo kommune er et eget tariffområde under YS kommune. De har tatt ut 88 medlemmer i streik. De fleste i YS kommune er medlemmer av Delta.

Det er de 23 medlemmene i Havnevesenet og Bymiljøetaten som kommer til å merkes mest i Oslo.

Kranstyrken i Oslo Havn er mer enn halvert etter at 20 kranførere gikk ut i streik 31. mai. Nå varsles det streik i trafikksentralen fra onsdag. Dette stanser all skipstrafikk i Oslo havn, inkludert lokalferjer og charterbåter.

Dette kan utfordre bensintilførselen til Østlandet, men ifølge Statoil og Shell er det nok bensin til ut uken.

Unio har nå tatt ut 547 medlemmer i Oslo ut i streik, noe som stort sett har rammet barnehager og sykehjem.

Kommunene sliter

Til sammen er 919 medlemmer av YS Kommune tatt ut i streik, og det streikes i både Bodø, Nøtterøy, Tønsberg, Fredrikstad, Bærum, Lillehammer og Moss.

Streiken blant medlemmene i YS Kommune rammer blant annet en rekke kemnerkontor, økonomi- og regnskapsfunksjoner, skoler, bibliotek og barnehager.

Unio kommune har tatt ut 16588 personer ut i streik blant stat, kommuner i og fylkeskommuner. Det er spesielt Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet, som streiker, noe som rammer skoler, pleiehjem og eldrehjem.

Universiteter og Høyskoler

Rundt 3.500 statsansatte Unio-medlemmer i streik gjennom Unio stat. Dette rammer først og fremst høyskoler og universiteter og politiet, inkludert Politiets utlendingsenhet.

Unio Stat tar ut 344 flere fra onsdag, deriblant, 153 politiansatte og hvorav 50 kommer fra Oslo politidistrikt. Til sammen er over 800 medlemmer av Politiets Fellesforbund i streik. Men dette gjelder stort sett administrativt personell og etterforskere.

1137 politiansatte fra flere politidistrikter kommer til å være i streik på torsdag dersom det ikke kommer en løsning.

Her kan du se Unios liste over streikestedene.

– Lite å hente

Streikegeneral i staten, Arne Johannessen i Unio, innrømmer at det neppe er mer å hente på å fortsette streiken ifølge NTB.

Fram til fredag sto de tre hovedsammenslutningene LO Stat, YS Stat og Unio skulder ved skulder, men natt til lørdag var det slutt da både LO Stat og YS Stat avblåste streiken. Unio valgte å fortsette fordi lønnstilbudet for staten ble for dårlig. Men om de vil oppnå mer nå, er ikke Johannessen sikker på.

– Jeg erkjenner med en gang at det er lang tradisjon for at når det store flertall har sagt ja, er det usedvanlig vanskelig å få endret noe. Men samtidig må vi si ifra om at vi ikke kan fortsette politikken vi har nå, som gjør at utdannelse og kompetanse gir så dårlig uttelling, sier han.

Skoler og barnehager

LO Kommune slår også på stortromma. Fra onsdag trappes streiken opp rundt 7000 streikende og får dermed 31.000 medlemmer ut i streik. Det er fagforbundet som vil stå for brorparten av dette.

Dette vil spesielt ramme kommunale administrasjoner og kommunale skoler og barnehager. Hele 5600 ansatte fra barnehagene og 5900 skoleansatte kommer til å streike.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.