Her styrer han trafikken i «pyjamasen»

Khao San Road - Thailand

Khao San Road - Thailand Foto: (Stig Martin Solberg/Nettavisen)

Hele Bangkok i ferd med å drukne.

26.10.11 23:09

BANGKOK (Nettavisen): Tirsdag kveld fikk sentrale deler av millionbyen Bangkok en smakebit på hva som venter de nærmeste dagene. Flere steder flommet byelven Chao Phraya over sine bredder. Det er lite håp om å redde sentrale deler av storbyen fra vannmassene.

- Bangkok er nå i krise, uttalte forsvarsminister Yuthasak Sasiprapha sent tirsdag kveld, vel vitende om at det skal bli mye verre.

Statsminister Yingluck Shinawatra innrømmet at situasjonen er mer alvorlig for hovedstaden enn myndighetene hittil har forutsett.

- Vi opererer nå med et worst-case scenario som innebærer at hele sentrale Bangkok vil oppleve en vannstand på mellom 10 centimeter og 1,5 meter, sa hun på en pressekonferanse onsdag.

373 døde
Ifølge thailandske myndigheter er 373 mennesker bekreftet omkommet så langt i flommen.

100 krokodiller har vært på rømmen. I tillegg er det fare for slangebitt og elektrisk sjokk, men dette er blant de minste bekymringene i millionbyen.

Den største risikoen er drukningsfare og sykdom som følge av det helsefarlige flomvannet.

Et overveldende flertall av thailendere er svømmeudyktige. Ifølge Associated Press har 50 barn druknet som direkte følge av flommen hittil.

Ulike kilder anslår at de økonomiske skadene for thailands økonomi ligger på mellom 500 milliarder og 1000 milliarder baht (mellom 100 milliarder og 200 milliarder kroner). Blant annet er 9.859 fabrikker stengt, noe som betyr at 660.000 fabrikkarbeidere har mistet levebrødet for uviss tid.

Turistmekka truet
Nettavisen besøkte Bangkok sentrums vestlige del tirsdag kveld.

Cirka én kilometer fra den kjente backpackergaten Khao San Road ligger et sentralt kryss der mange hovedveier vest i byen møtes (se kart nederst i saken). Vannet hadde flommet over elvebredden og bilister fikk valget om å kjøre gjennom vannet på egen risiko, eller å snu.

I Khao San-området hersket fremdeles idyllen. Turister og fastboende satt i skjønn forening og nøt god mat og drikke på de utallige uterestaurantene. Idyllen vil dessverre ikke vare. Thailandsk TV melder onsdag ettermiddag om at det bare et tidsspørsmål før vannet trenger seg på også her.

Bangkoks borgermester Sukhumband Paribatra ba onsdag alle Bangkoks om lag 12 millioner innbyggere forberede seg på flom.

- Samtlige av byens 50 distrikter må være forberedt på det verste, for onsdag kveld når en stor del av flomvannet fra nord byen vår, sa Paribatra på en pressekonferanse kort tid etter at han hadde inspisert vannstanden i byelven Chao Phraya.

Kritisk onsdag kveld
Vannstanden i elva onsdag kveld når sannsynligvis en elevasjon på 2,40 meter over havnivå.

- Dette er et kritisk nivå da bredden i snitt holder en høyde på 2,50 meter. I helgen venter vi dessverre at vannstanden når 2,60 meter over havnivå, sa borgermesteren som de siste dagene har nektet å adlyde enkelte instrukser fra statsminister Yingluck Thaksin.

- Mitt ansvar er Bangkoks befolkning, jeg gjør ingenting som er til skade for dem, har han gjentatt flere ganger overfor thailandske medier.

Gir opp å beskytte hele byen
Håpet om å redde Bangkoks sentrale bykjerne fra flommen ser ut til å være ute.

- Vi har rett og slett ikke tid til å øke bredehøyden til over 2,60 meter langs hele elven. Til det hadde vi trengt å plassere over ti millioner sandsekker langs totalt 75,7 kilometer. Fokuset vårt nå er å prøve å bygge opp forsvarsmuren på de mest sårbare stedene, sier Sukhumband.

Rasende innbyggere rev flommurer
Han rettet til slutt en bønn til innbyggerne.

- Vær så snill og samarbeide med tjenestemenn og militære som prøver å beskytte nøkkelområder i byen, Oppstår uenigheter så utvis sindighet, høflighet og fornuft, sa borgermesteren.

Uttalelsen kom som følge av at rasende innbyggere enkelte steder har fjernet flombarrierer som drukner enkelte nabolag og skåner andre.

Tre tonns trykk per kvadratmeter
Viseadministrerende direktør Chaiyaporn Siripornpaiboon i Thailands svar på NVE (Natural Resources and Environment Ministry's Water Resources Department), kom med en advarsel til alle som bor i nærheten av Chao Phraya-elva.

- Vanntrykket fra elven er nå cirka ett tonn per kvadratmeter. Skulle vannstanden i elva øke til tre meter over havnivå tredobles trykket til tre tonn per kvadratmeter. I så fall vil elvebredden gi etter svært mange steder, sa Siripornpaiboon onsdag.

Flykt hvis du kan
Regjeringen oppfordret onsdag alle som har muligheten til å flykte fra flomkaoset i Bangkok.

- Vi har erklært torsdag 27. oktober til og med mandag 31. oktober for offisielle fridager, noe som vil gi mange muligheten til å berge boligen sin eller å reise til slektninger eller venner, sa en regjeringstalsmann til mediene.

Panikken brer seg
Hamstringen av nødvendige varer som vann, tørrmat, boksmat, batterier og stearinlys har også nådd nye høyder.

Flesteparten av Bangkoks cirka 3000 7/11-butikker er rensket for varer og stadig flere gir opp å vente på forsyninger som aldri kommer og velger å stenge.

Seks milliarder kubikkmeter
Ifølge de siste offisielle opplysningene befinner det seg seks milliarder kubikkmeter flomvann i nordlige Bangkok. Byen kan drenere maksimum 400 millioner kubikkmeter i døgnet.

- Det vil ta tre til fire uker å drenere unna. Normalsituasjon i Bangkok vil vi først få i midten av november, sa sjefen for regjeringens flomhåndteringsenhet Flood Relief Operation Centre (FROC) Uthen Chartpinyo på en pressekonferanse onsdag.

Siste: I en direktesendt TV-sending klokken 21.15 thailandsk tid onsdag (16.15 norsk tid) oppfordret myndighetene alle personer som bor langs Chao Phraya-elven og alle som bor på gateplan om å rømme byen så fort som mulig.

Her var Nettavisen
Kartet under viser krysset vest i sentrale Bangkok (punkt A) der Nettavisen tok bilder tirsdag kveld. På det større kartet (klikk View Larger Map) ser du punkt B - der backpackergaten Khao San Road befinner seg.

HTML EMBED

For barn med engelskkunnskaper
Her er en intuitiv forklaring på årsaken til årets flom i Thailand (på thai, men med engelsk undertekst):

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.