Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her styrter jagerflyet

Foto: PATRICK BAZ (Afp)
Sist oppdatert:
Mens vestlige ledere og arabiske allierte diskuterer militære operasjoner mot Libya i Paris, pågår harde kamper i opprørsbyen Benghazi.

Volden i Libya fortsetter - tross løftene om umiddelbar våpenhvile fredag. Amerikanske diplomater støtter opprørernes påstander om at Gaddafis styrker fortsetter krigføringen, melder Al Jazeera.

Norge stiller med jagerfly
- Norge er beredt til å bidra med seks F-16-fly til militæraksjonen i Libya, opplyser statsminister Jens Stoltenberg (Ap) lørdag.

Flyene kan være klare i løpet av fem til ti dager, får Nettavisen opplyst fra Forsvarsdepartementet.

Stoltenberg reiser lørdag til Paris for å delta på toppmøtet om Libya.

Jagerfly styrtet
Like før klokka 08.30 lørdag norsk tid kom meldingen om at et jagerfly styrtet over den opprørskontrollerte byen Benghazi i Libya. Angivelig ble flyet truffet av opprørernes luftvernskyts. AFP brakte bilder av det brennende flyet idet det styrter mot bakken og eksploderer i flammer.

Se video og bilder fra AFP her (YouTube)

Det er ikke bekreftet at flyet tilhører Gaddafis styrker. Opprørerne i byen hevder de er under angrep fra Gaddafis styrker, melder BBC News. I Tripoli benekter de dette.

- Det er ingen angrep på Benghazi overhodet. Som vi har sagt, har vi erklært våpenhvile, sa Mussa Ibrahim, en talsmann for Libyas regjering, til Reuters.

BBCs korrespondent Ian Pannell er i Benghazi og forteller at byens innbyggere ble vekket av lyden av bombardement og at han så stridsvogner fra regjeringshæren på en bro inne i byen rundt klokka 09.30 norsk tid, melder nyhetskanalen.

Erklærte våpenhvile
Det var fredag - bare timer etter at FNs sikkerhetsråd ble enige om sin Libya-resolusjon- Libyas utenriksminister Moussa Koussa erklærte at landet vil føye seg etter FN og umiddelbart innføre våpenhvile - slik resolusjonen krever.

Men allerede fredag kom meldingene om at opprørsbyen Misurata øst for Tripoli ble utsatt for tung beskytning. Bombardementet fortsatte utover kvelden fredag, ifølge Al Jazeera. Libyas myndigheter benekter dette.

Lørdag ble det meldt om lyden av eksplosjoner og et kampfly over Benghazi - byen som har vært opprørernes hovedbase i kampene mot Muammar al-Gaddafi og hans styrker. Opprørsstyrkene sier Gaddafis styrker angriper byen, og at de gjør det fra flere kanter. Det ble også meldt om nye kamper i Misurata og Ajdabiya. (Se kart nederst i saken).

Diskuterer tiltak i Paris
Lørdag er Frankrikes president Nicolas Sarkozy vert for et møte i Paris der man skal diskutere hvilke tiltak som skal settes inn mot Libya i kjølvannet av FN-resolusjonen.

- Klokka tikker, og vi må være klare til å handle raskt, sier Storbritannias statsminister David Cameron ifølge BBC News . Storbritannia har allerede sendt av gårde krigsfly til regionen. Det samme har Danmark.

Det er ventet at Storbritannia, Frankrike sammen med arabiske allierte vil spille en avgjørende rolle dersom det blir nødvendig å handle militært i Libya.

USAs utenriksminister Hillary Clinton, Storbritannias statsminister David Cameron og Frankrikes president Nicolas Sarkozy møttes klokka 12.30 norsk tid til et innledende møte i Paris.

Statsminister Jens Stoltenberg skal også delta på møtet i Paris og før avreise kom altså meldingen om at Norge er beredt til å sende F16-fly.

Nato i tenkeboksen
Natos eventuelle rolle i militære operasjoner i Libya er per nå ikke avklart.

- Dette blir en prosess i timene og dagene framover, sa forsvarsminister Grete Faremo da hun og utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt en pressebrief i Utenriksdepartementet fredag.

Norge står fullt og helt bak FN-resolusjonen og behøver ikke vente på at Nato slutter seg til, men det er sannsynlig at Norge vil avvente hva Nato sier før de bestemmer seg for neste skritt.

Kan bidra med luftkapasitet
På pressebriefen ga Støre uttrykk for stor tilfredshet med FN-resolusjonen, men sa det ennå ikke er klart hva Norge eventuelt bidrar med militært og understreket at Norge ikke vil være «et spissland» i gjennomføringen av militære aksjoner. Faremo pekte på at luftkapasitet er blant de ting som står på «smørbrødlista» og bekreftet på spørsmål fra pressen at F-16 jagerfly kan være aktuelt. I Danmark har Folketinget allerede bedt Forsvaret gjøre klar fire F-16 kampfly for å bidra til å håndheve flyforbudssonen.

Flyforbudssone neppe nok
Støre understreket fredag at en flyforbudssone, slik FN nå har sanksjonert, ikke løser noen problemer i seg selv.

- Jeg minner om at det var en flyforbudssone over Bosnia da Srebrenica-massakren hendte også, sa han. Han pekte på at FN-resolusjonen åpner for bruk av alle tilgjengelige midler. Det kan bety både luftangrep og senere bakkestyrker. Men FN-resolusjonen åpner ikke for en okkupasjon av Libya, påpekte Støre.

HTML EMBED

View Kampen om Libya in a larger map

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!