(Østlandets Blad): INGIERSTRAND: En mor hadde med seg sønnen sin og hans kamerat på badetur til Ingierstrand lørdag. De ble værende cirka en og en halv time. I løpet av denne perioden og med 30 minutters mellomrom tok hun to bilder av de som hadde ansvaret for sikkerheten på stranden. Den ene satt i stolen som rager høyt over bakken, den andre på bakken under. De satt begge med ansiktet ned i mobilen.

LES OGSÅ: Her sto 50 biler feilparkert – nå håper Trafikktjenesten at folk snart lærer

– Man må kunne stole på badevaktene

Moren reagerte på at de to badevaktene, som har ansvaret for sikkerheten til alle på stranden, ikke gjorde det de er opplært til, nemlig å fokusere på det som skjer på stranden.

– Jeg syns ikke dette er greit, da man stoler på at badevakter følger med og dette kanskje gjør at andre voksenpersoner senker sin årvåkenhet, skriver moren i en mail til Østlandets Blad.

Da ØB kontakter presidenten i Norges Livredningsselskap søndag formiddag, er hun sjokkert over det hun hører og ber om å få oversendt bildene av badevaktene som ØB har fått fra tipseren.

LES OGSÅ: Er du varm i dag? Her finner du ti gode badeplasser i Nordre Follo hvor du kan kjøle deg ned

Soleklare brudd på rutinene

– Ut fra det du forteller er dette ikke akseptabelt. Badevaktene kan kun benytte mobil når en hendelse skal meldes inn til hovedkontoret, forteller Claire Ann P. Alfonso.

Etter at ØB ringte og hun hadde sett bildene, dro Alfonso rett ut til Ingierstrand for å snakke med de to aktuelle badevaktene. Hun er om mulig enda mer skuffet og forbannet da ØB ringer henne opp igjen.

– Dette er et soleklart brudd på våre rutiner. Jeg har snakket med badevaktene og dette vil få konsekvenser for dem, forteller presidenten videre.

– Jeg er både skuffet og forbannet

Den umiddelbare reaksjonen vil bli at badevaktene vil få en skriftlig advarsel.

Alle badevakter tilknyttet Norges Livredningsselskap, må gjennomføre et kurs som strekker seg over en hel uke. Dette er et internasjonalt godkjent kurs, blir ØB fortalt. I tillegg blir alle kandidatene testet fysisk.

– Vi har nulltoleranse for slike holdninger. Vi er der for å redde liv. Jeg er både skuffet og forbannet. Vi har brukt år på å luke ut dårlige holdninger. Men de er bare mennesker og feil kan dessverre skje.

Presidenten er glad det ble avdekket

ØB blir forklart at det alltid skal være to badevakter på plass på de strendene som livredningsselskapet har ansvaret for. Vaktene starter klokken 12 og varer til klokken 20.

– Jeg legger meg flat. Dette skulle aldri skjedd. Det er klare brudd på våre rutiner. Jeg er glad dette ble avdekket, slik at vi kan hindre at det skjer igjen. Nå er det på nytt gitt melding ut til alle ansatte om at mobilbruk i arbeidstiden som badevakt er strengt forbudt. Dette er en regel som selvfølgelig gjelder uansett hvor mange eller få som befinner seg på stranden. Jeg vil også melde inn denne hendelsen til vår oppdragsgiver på Ingierstrand, Oslo kommune, slik at de også blir gjort oppmerksom på hva som har skjedd og hva vi gjør med det, avslutter Alfonso.

Les flere saker fra Østlandets Blad her