*Nettavisen* Nyheter.

Her svetter de om dagen

Foto: DANIEL MUNOZ (REUTERS)

Noen sliter med unormalt varme dager.

06.01.10 18:36

På den andre siden av kloden vår er værsituasjonen den motsatte av hva frosne nordmenn opplever.

Sjekk været der du bor!

- Klokken 13 norsk tid var temperaturen i Perth i Australia 38,7 varmegrader, opplyser meteorolog Ina Ynnesdal Sulen ved Storm Weather Center til Nettavisen.

Det vil si nærmere 40 plussgrader klokken 20 på kvelden.

Les også:Brrrr... 41 friske minus

Behagelig i Sydney
- Australia og særlig den vestlige delen av landet ligger på motsatt side av temperaturskalaen og kulden vi sliter med om dagen, sier Ynnesdal Sulen.

Meteorologen opplyser at også storbyen Sydney blir varmere fram mot helgen. Temperaturer på rundt 30 varmegrader høres sikkert forlokkende ut for mange i Europa.

Varmen har også satt søkelys på en litt mer urovekkende rekord. Året vi akkurat har lagt bak oss, 2009, var det nest varmeste som er registrert. Tre hetebølger pumpet temperaturen opp til 0,9 grader over normalen, skriver Storm på sine nettsider.

Varmen «down under» betyr også tørke, sviktende avlinger, enorme sandstormer og ødeleggende skogbranner. I 2009 tok skogbrannene livet av 173 mennesker.

Meteorologene frykter at temperaturen fortsetter å stige fremover.

- El Niño fenomenet i Stillehavet gjør at 2010 ser ut til å bli nok et varmt år, kanskje det varmeste vi har sett, sier den australske meteorologen David Jones til Reuters.

Varmere på Grønland
Dagens værsituasjon i vår del av verden viser ellers et værskille langs Atlanterhavet.

- Grønland har i motsetning til oss en høyere temperatur enn normalt for årstiden. Også i Canada er temperaturene ganske behagelige, sett i forhold til våre værforhold, forklarer Ynnesdal Sulen.

Om den finnes andre rare værfenomen i verden har ikke meteorologen helt oversikt over.

- Jeg har vel hatt nok med våre egne temperaturer. Jeg har sjelden fått så mange forespørsler om lave temperaturer fra presse og andre værinteresserte. I dag har telefonen ikke stått stille, sier Ynnesdal Sulen.

Det store trykket forklarer hun med at nordmenn er over gjennomsnittet interessert i været. En naturlig konsekvens av at Norge har «mye» vær og store kontraster når det kommer til årstider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.