Gå til sidens hovedinnhold

Her tar Rusken-generalen syre

Oslo kommune går til krig mot taggerne. Slik reagerer miljøet.

Oslo kommune har registrert over 35.000 tags og bruker årlig mer enn 80 millioner kroner på å fjerne de fargerike ulovlighetene. Ruskensjef Jan Hauger har den siste tiden vært ute i flere medier og ytret sine meninger om den ulovlige gatekunsten.

- Vi ønsker at det skal være nulltoleranse mot graffiti i Oslo. Graffiti er per definisjon det samme som tagging, og tagging ønsker vi ikke å ha i denne byen, sier han til Nettavisen.

HVA SYNS DU OM TAGGING? Diskuterer nederst i saken:

Rusken på syre
Ruskensjefens utspill om nulltoleranse har tydeligvis ikke gått ubemerket hen blant Oslos taggere. En 15 meter lang vegg midt i sentrum er viet Jan Hauger og hans arbeidsplass.

- Noen har laget en stor graffiti med bilde av at jeg tar syre. I tillegg har de fått med både Ruskens elbil og maskoten vår, sier Hauger lattermildt til Nettavisen.

- Hva tror du er budskapet bak «kunstverket»?

- Jeg tror nok noen i taggermiljøet har laget den for å synliggjøre at Rusken er imot graffiti. Flere i taggermiljøet mener det er feil å gå for nulltoleranse, sier han.

- Hva syns du om at det er blitt laget en piece som viser at du tar syre?

- Haha, jeg syns den er flott. Dersom slike tegninger hadde fått stå i fred hadde jeg sett poenget med å pynte opp triste og grå tunneler. Problemet er at det kjapt kommer andre taggere som griser til det som allerede er laget, i tillegg til at de tagger ned andre steder i nærheten. Taggermiljøet respekterer verken hverandre eller annen manns eiendom, sier han.

Lanserer taggedatabase
Med mål om å redusere taggingen i Oslo og straffe taggerne hardere økonomisk, jobber kommunen nå med å etablere en egen taggedatabase.

- Målet er å opprette en felles bildedatabase. Tanken er at publikum kan ta bilder av nye tags å sende rett inn til et felles telefonnummer. På denne måten kan vi raskere fjerne nye tags, samtidig som taggerne blir straffet for alle de forholdene som er dokumentert i fotodatabasen, sier Hauger.

Per dags dato går nesten halvparten av renholdsbudsjettet til Oslo kommune med til å fjerne tagging. Hauger mener det er altfor mye.

- Tagging har økt jevnt i Oslo de siste årene. Det er cirka 400 aktive taggere, mens den harde kjernen består av 15 - 20 personer. De største problemene opplever vi i bydelene på østkanten, sier Hauger.

Hard indre justis
Stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon forteller at det finnes et aktivt taggermiljø i hovedstaden.

- Det er et aktivt miljø med et par hundre personer som tagger mye. Den største endringen er at taggerne blir stadig eldre. Mange av de vi pågriper har passert 20 år. Den eldste var faktisk 49 år sier han til Nettavisen.

Hansen forteller at politiet arbeider aktivt for forhindre at nye taggemiljøer etableres.

- Vi har tidligere hatt to personer som kun har arbeidet opp mot taggemiljøene i Oslo. Etter 22. juli ble ressursene flyttet, men nå arbeider vi får å fylle disse stillingene igjen, sier han.

Stasjonssjefen forteller at det er et tøft miljø blant taggerne i Oslo.

- Det er en hard indre justis, sier han til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken