*Nettavisen* Nyheter.

Her tar toåringen et trekk av røyken

Gutten tar mange trekk av røyken, uten at noen voksne gripe rinn og tar fra ham sigaretten. Foto: Skjermdump (LiveLeak)

De voksne ler og lar ham forsette å røyke. Se video.

06.06.14 22:52

Nettstedet LiveLeak har publisert en video som viser en gutt i Kina som sitter på gaten og røyker. Gutten, som angivelig er et sted mellom to og tre år gammel, tar flere trekk av røyken.

På videoen kan en se at det er mange voksne som passerer gutten, men i stedet for å ta fra ham sigaretten, begynner de å le av ham.

Det er kun én voksen person som kommer bort og kjefter på gutten. Men han får beholde røyken.

Enormt helseproblem
Kina innførte nye røykelover i fjor. Nå er det forbudt å røyke på offentlige steder som på skoler og sykehus, i hele landet.

Likevel er sigarettrøyking et enormt og voksende helseproblem i Kina. 28 prosent av befolkningen røyker, noe som tilsvarer over 300 millioner mennesker, ifølge en undersøkelse utført av Global Adult Tobacco Survey i 2010.

2,3 billioner sigaretter
53 prosent av voksne menn i landet er røykere, viser samme undersøkelse. Nesten 2,3 billioner sigaretter ble solgt i Kina i 2009. Omtrent hver tredje sigarett som blir røykt i verden, røykes i Kina. Røyking forårsaker om lag én million dødsfall hvert år i Kina, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Antallet på tobakkrealterte dødsfall i året vil stige til tre millioner innen år 2050.

Passiv røyking er også et enormt problem blant kineserne. Anslagsvis 70 prosent av den voksne befolkningen utsettes for passiv røyking, og det krever 100.000 menneskeliv hvert år i Kina.

Fem kroner per pakke
Tobakk er svært billig i Kina, selv sammenlignet med andre utviklingsland. Mens en pakke sigaretter koster langt over hundrelappen her i Norge, selges det billigste sigarettmerket i Kina for snaut fem kroner per pakke. 40 prosent av utsalgsprisen er skatter og avgifter til staten, noe som brukes som virkemiddel for å bekjempe røyking.

Verdens helseorganisasjon anbefaler at minst 70 prosent av utsalgsprisen for røyk utgjør skatter og avgifter.

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.