Her tilbys Gaddafi våpen fra Vesten

Foto: MAHMUD TURKIA (Afp)

Forsøkte å selge milliardkontrakter bare tre måneder før krigen brøt ut.

06.09.11 21:31

Det nasjonale overgangsrådet (NTC) sier de tror Muammar al-Gaddafi har kjøpt våpen fra Kina og andre vestlige land mens borgerkrigen herjet i Libya. Dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Men bare tre måneder før borgerkrigen brøt ut, deltok over 100 våpenprodusenter på en våpenmesse på den internasjonale flyplassen Mitiga i Tripoli.

Ekspert på internasjonal våpenhandel, Pieter Weseman, sier at vestlige land var svært godt representert på våpenmessen. Weseman er seniorforsker ved Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), som fører våpenhandelsstatistikk.

- Det var et en enorm deltagelse fra land over hele verden som deltok på denne våpenmessen i november 2010. Dette inkluderte i stor grad land fra EU, men også land som Russland, Kina og Sør-Korea. Jeg tror det var mellom 120 og 180 våpenprodusenter som deltok, sier seniorforsker ved Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), Pieter Weseman, til Nettavisen.

- Britene var godt representert
Noe av det mest oppsiktsvekkende er at det var enorm interesse for at britiske våpen skulle selges til Libya. Det til tross for at Storbritannia sammen med Frankrike var de største pådriverne av å iverksette Nato-operasjonen mot Gaddafi tre måneder senere.

- Det som er interessant, er at de britiske våpenprodusentene var godt representert på messen og hadde en fremtredende andel av utstillingsplassen, kanskje 50 prosent. De ble også sterkt støttet av Det britiske byrået for våpeneksport, sier Weseman.

Gaddafi har lenge vært på verstinglisten i Vesten. President Ronald Reagan omtalte ham blant annet kun som «Mad Dog» Gaddafi (gal hund). Likevel har Libya vært et yndet marked for oljebransjen, og ikke minst våpenbransjen.

- Godt våpenmarked i Libya
Under våpenmessen i fjor skal det ha vært mange produsenter som håpet på å undertegne lukrative kontrakter med det tidligere diktaturet.

- Mange selskaper mente det var et godt marked i Libya for deres politi- og militærprodukter på den tiden, og at Gaddafi var på leting etter nytt militærutstyr etter at våpenembargoen ble løftet, sier Weseman.

FNs og EUs våpenembargo ble innført på 1990-tallet. EUs våpenembargo opphørte i 2004, mens FNs våpenembargo ble løftet året før.

- Flere av våpenprodusentene ble i stor grad støttet av sine regjeringer, og det mest oppsiktsvekkende er Storbritannia med Tony Blair. Andre land som støttet våpensalg til Gaddafi, var blant annet Kina, Russland og Italia.

- Frankrike ville selge jagerfly
Til tross for det enorme engasjementet på våpenmessen var utfallet forholdsvis få undertegnede kontrakter.

- Det var forholdsvis små kontrakter som ble signert under våpenmessen. Kanskje for noen 100 millioner euro. Frankrike håpet på å selge sine jagerfly, som ville ha vært en avtale som var verdt milliarder, sier Weseman.

De franske jagerflyene var av type Dassault Rafale, noe som kan sammenlignes med svenske Jas Gripen eller USAs femtegenerasjons kampfly JSF. Russland skal også ha vært interessert i å selge sine jagerfly til Libya og var en stor konkurrent av Frankrike.

- De fleste våpnene ble ikke solgt. Veldig få kontrakter ble signert. Av en eller annen grunn valgte han (Gaddafi) å utsette sin avgjørelse, sier Weseman.

- Gaddafi ville ikke kjøpe
Weseman sier det er uklart hvorfor Gaddafi ikke ville kjøpe våpnene.

- Kanskje han følte at han var trygg og ikke trengte våpnene, eller kanskje han ikke stolte på sitt eget forsvar, eller kanskje han ville avvente for å se om han kunne få til en bedre avtale. Men dette blir bare spekulasjoner, sier han.

Men det var altså noen småkontrakter som ble signert under eller i kjølvannet av våpenmessen. Frankrike har solgt missiler av type Milan til Gaddafi-regimet kort tid før borgerkrigen brøt ut.

- Franske ingeniører ble sendt til Libya for å være rådgivere, men ble hentet tilbake da krigen brøt ut, sier Weseman.

- Milan-missilene har blitt brukt av både Gaddafi-soldatene og opprørerne under borgerkrigen, legger han til.

Weseman anslår at dette er det største våpenkjøpet som ble gjennomført av Libya de siste syv årene. Han anslår at kontrakten hadde en verdi på mellom 100 og 200 millioner euro.

- Belgia har solgt rifler
Belgia har også solgt våpen til Libya som trolig har blitt brukt under borgerkrigen. Dette gjelder belgiske rifler, som ble solgt til Libya for to år siden for at de skulle brukes til å beskytte hjelpeorganisasjoner som tok seg inn i Darfur.

- Det var den argumentasjonen den belgiske regjeringen brukte, sier Weseman.

Men det viste seg at riflene havnet hos Gaddafis elitesoldater.

Ingen norske våpenprodusenter deltok på våpenmessen i Tripoli, ifølge Weseman.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.