Gå til sidens hovedinnhold

Her tilstår den pedofile Oslo-psykologen overgrep

I flere tiår har den nå pensjonerte psykologen vært i politiets søkelys, som en del av et pedofilt nettverk bestående av høyt utdannede, norske menn.

Oslo-psykologen innrømmer for første gang overgrep mot mindreårige – ansikt til ansikt med sitt norske offer. Avsløringen kommer i sesongpremieren av dokumentarserien Insider på MAX i kveld klokken 21.00.

Ifølge programmet har den den nå pensjonerte psykologen vært i politiets søkelys i flere tiår, som en del av et pedofilt nettverk bestående av høyt utdannede, norske menn.

Flere medier har tidligere skrevet om mannen.

Har misbrukt barn i inn- og utland i over 40 år
Mannen har tidligere benektet overgrepet overfor norsk politi. Når det tidligere offeret konfronterer psykologen, og tar opp samtalen ved hjelp av skjult kamera, snakker den pedofile mannen åpent om overgrep. Psykologen har tidligere vært ansatt ved Aker sykehus.

- Det ligger flere års arbeid bak denne avsløringen. Vi har fulgt Oslo-mannen siden vi undersøkte den såkalte «Oslo-ringen» for Brennpunkt og NRK i 2008. «Oslo-ringen» er et nettverk av blant andre høyt utdannede, pedofile Oslo-menn som har misbrukt barn i inn- og utland i over 40 år. Mannen har lenge vært i politiets søkelys, men er aldri straffet for overgrep i Norge. Han er imidlertid dømt for oppbevaring av barnepornografi i Norge, og for å ha kjøpt sex av en 15-åring i Kambodsja. Dette er første gang han innrømmer overgrep i Norge, sier Kjetil Johnsen i Novemberfilm.

- Ikke anonymisert
Oslo-psykologen er flere ganger anmeldt for overgrep mot mindreårige i Norge, men vitner har trukket seg før sakene har kommet opp for retten. I dokumentarprogrammet ser vi også hvordan mannen antyder at han kan betale offeret dersom forklaringen endres. Innholdet i dokumentaren blir en del av politiets etterforskning i saken mot Oslo-psykologen, som nå går inn i en avsluttende fase. Han har foreløpig status som siktet.

- Dette er sterk kost på norsk TV, og vi håper dokumentaren kan bli et viktig innspill i debatten om slik kriminalitet. Politiet gjør en god jobb, men sier samtidig at de ofte er hjelpeløse vitner til pedofile nettverk. Historien er dokumentert gjennom grundige journalistiske metoder. Jeg håper folk i TV-stua og norske politikere vil diskutere både hvordan vi beskytter barn og unge, og hvordan vi behandler pedofile gjengangere, sier Svein Tore Bergestuen, kommunikasjonsdirektør i TVNorge.

I programmet blir ikke Oslo-mannen anonymisert. Bergestuen mener identifiseringen var et nødvendig onde.

- Pressens etiske regelverk oppfordrer til varsomhet rundt identifisering i straffesaker. Samtidig er det flere informasjonsbehov vi må ta hensyn til. I Vær Varsom-plakaten finnes fire eksempler på slik berettiget behov. Det gjelder ved fare for overgrep mot forsvarsløse, ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, når den omtaltes samfunnsrolle er relevant og der en anonymisering kan utsette uskyldige for mistanke. Alle disse forholdene er sentrale i denne saken, sier Bergestuen.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken