*Nettavisen* Nyheter.

Her tjuvstarter de 17.mai-feiringen

JENNIFER EGERBERG (19) var årets Miss Norway i toget.

17. mai i New York er ikke helt som hjemme.

16.05.11 22:14

(BROOKLYN/SIDE2): Iført rosa dress fra Moods of Norway anleder pianist Aksel Kolstad (30) fra Fredrikstad Sjømannskirkens bidrag i den kjente 17.mai-paraden i Bay Ridge, Brooklyn søndag ettermiddag. Her gjør de ikke som hjemme, når nasjonaldagen feires er litt hipp som happ, men den feires. Og det til de grader i det norske området av New York.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Gi meg en N, gi meg en O, gi meg en R, gi meg en G, gi meg en E! Hva blir det?! roper Kolstad ut mens han bærer fanen for den norske Sjømannskirken. I toget finnes nærmere 200 deltakere fra Norge – alt fra studenter til norsk-amerikanere som ikke kan et ord norsk er med.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Camilla Flaatten, Mediehuset Nettavisen

Miss Norway
Den lange paraden har drøye 60 grupper som deltar. Alt fra Miss Norway, som i år ble søte Jennifer Egeberg (19), Sons of Norway til Telemark Ski Club. Lange flåter med hyllest til Roald Amundsen, vikingskip og polarferd er bare noe av det som ses i toget.

- Jeg snakker ikke norsk, men jeg forstår en del. Jeg er hundre prosent norsk siden besteforeldrene mine kommer fra Norge, sier en glad Miss Norway til Side2. Hun stråler i ekte norsk bunad, i motsetning til mye annet hjemmelaget en ser i paraden. Men det gjør ingenting, her nyter man å være norsk i et område som ikke lenger kan skilte med å være det.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Camilla Flaatten, Mediehuset Nettavisen

I paraden finnes det mange nordmenn og mange norsk-amerikanere. Blant dem er de tre studentene og venninnene Marie Erga (20), Kine Rasnes (19) og Solveig H. Olsen (20) fra Stavanger. De studerer ved Gateway College på Manhattan, en skole som årlig har vært med i paraden under Sjømannskirkens fane.

- Vi synes det er moro å ha vært med her, særlig siden vi ikke får feiret 17. mai hjemme, sier Kine til Side2.

- Nå reiser vi hjem i slutten av måneden, men det er klart vi må få med oss dette, sier Solveig rett før toget går ned 5th avenue.

Mange nordmenn
Bay Ridge hadde i sin storhetstid (altså den norske storhetstiden) godt over 50.000 nordmenn som bosatte seg her fra slutten av 1800-tallet. I dag er det få igjen, bare en tiendedel. Men et par norske butikker og et sykehjem blomstrer fortsatt henholdsvis på 3. og 8. avenue (sistnevnte kalt «Lapskaus Boulevard» på folkemunne på grunn av de mange norske immigrantene). I glansdagene var paraden enormt stor, og både ordføreren i New York og til og med kongen i Norge har vært på besøk da den har blitt holdt.

I dag er den ikke like stor, men stemningen er stor og folk er like glade som om det skulle vært nasjonaldagen hjemme i Norge. Da det annonseres at Sjømannskirken har fått første plass av alle deltakerne i paraden, står stemningen formelig i taket og Aksel som ledet an roper ut i glede utenfor vaffelboden i parken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Camilla Flaatten, Mediehuset Nettavisen

- Vi vant! Vi vant! roper han hest og ler. En av prestene i Sjømannskirken er ikke i tvil om hvorfor de gikk av med seieren for andre år på rad.

- Hadde det ikke vært for Aksel så hadde vi aldri vunnet, han skaper alltid et utrolig liv, sier sjømannsprest Hilde Barsnes til Side2.

Og premien? Seier og ære i den norske delen av New York. Ikke dårlig det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.