*Nettavisen* Nyheter.

Her tør ingen å bo

Foto: Arkiv/Rune Johansen (BA)

Professor flyktet fra rusmisbrukerne.

Universitetet i Bergen (UiB) får hvert år besøk av forelesere og forskere i kortere og lenger perioder, skriver BA.

Disse kan få leie fullt møblerte leiligheter midt på Nygårdshøyden, i umiddelbar nærhet til mange av fakultetene ved UiB. Likeve står to leiligheter i Knut Fægris' hus tomme, skriver På Høyden.

Det er ganke ille. Mange av de som bor der kommer fra større byer, og er vant til litt. De siste som har bodd der, har blitt advart om forholdene på forhånd, men svart at de tåler det. Deretter har det vist seg å være verre enn de trodde, og de har ønsket å flytte med en gang, forklarer Even Berge, avdelingsdirektør ved Eiendomsavdelingen på UiB, til BA.

- Skal seg helt i sommer
Nå har leiligheten stått tom siden slutten av november. Vedkommende som da bodde der skulle få besøk av et barn.

- Han mente det var uansvarlig å ha et barn boende så tett inntil parken, sier Randi Higraff, konsulent ved Eiendomsavdelingen på universitetet, til På Høyden.

- Det kan jeg godt forstå at han mente, legger hun til.

- Oppfører seg fint
Både Berge og Higraff forteller at det er de åpne russcenene i og rundt Nygårdsparken som sjokkerer leietakerne. Det

- I sommer skar det seg helt. Da kom det en professor med samboer, men de flyttet ut igjen etter kort tid, forklarer Higraff.

Berge understreker overfor BA at det sjelden oppstår farlige situasjoner.

- Det er veldig sjelden noe går galt. De fleste av dem som er i parken oppfører seg skikkelig. Det er viktig å få med, sier han.

Taper 16.000 i måneden
Ifølge UiBs egne nettsider har de 38 hybler og leiligheter de leier ut til gjesteforelesere og andre som kommer på besøk til universitetet.

Ifølge Berge er det kun leilighetene i Knut Fægris' hus i Villaveien, det er vanskelig å få leid ut. Leilighetene er på 39 og 49 kvadratmeter og har begge to sengeplasser, og koster 7500 og 8500 kroner per måned, ifølge UiB.

Det betyr at universitetet taper 16 000 kroner i måneden på at de står tomme.

- Vi har begrensede muligheter til å gjøre noe. Vi har vektere som passer på, og når det blir ille tar de kontakt med politiet, forklarer Berge.

Måtte følges hjem av vekter
Ifølge På Høyden har enkelte av beboerne i huset vært så redde at de har bedt vektere om følge hjem. Det samler seg fra tid til annen narkomane utenfor huset, og man ser åpen bruk og omsetting av narkotika, ifølge Berge.

- Vi har hatt møte med politi og kommune om dette. Det er et sammensatt problem som ikke har noen «quick fix», sier han.

Kjelleren og 1. etasje i Knut Fægris' hus inneholder selskaps-/representasjonslokaler, og brukes blant annet til å markere avslutningen på doktorgrader. Det leies også ut til studentorganisasjoner og lignende.

Det er ifølge Berge foreløpig ikke aktuelt for universitetet å slutte å bruke 2. etasje i huset til utleieleigheter.

- Vi håper dette kan løses, avslutter han.

Les flere saker i BA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.