*Nettavisen* Nyheter.

Her tråkker Siv i salaten

Foto: Skjermbilde youtube

Verken Siv Jensen eller Finansdepartementet vet hvor mye du betaler i skatter. Men det gjør vi - sjekk fasiten.

06.02.11 21:32

Hvor mye betaler du egentlig i skatter og avgifter?

Et intervju med Siv Jensen på den liberale amerikanske TV-stasjonen Reason TV får regjeringen til å rase.

Siv Jensen feilinformerer om skatt, heter det på nyhetssaken som lå på topp på Finansdepartementets nettsider onsdag og torsdag.

Beregn hvor mye du betaler i skatter og avgifter her (ABC Pengers skatte- og avgiftskalkulator)

Helt feil
Ifølge statssekretær Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet driver Siv Jensen med feilinformering når hun uttaler at norske husholdninger betaler 70 til 75 prosent av sin inntekt i skatter og avgifter.

- Siv Jensens påstand er direkte gal. Og det blir helt feil når hun bruker anslag fra Finansdepartementet for å underbygge påstanden, sier Schjerva.

Han viser til at Fremskrittspartiet i ett spørsmål til statsbudsjettet spurte om hvor mye som betales samlet i skatter og avgifter dersom den siste opptjente kronen benyttes til å kjøpe en bestemt vare eller tjeneste.

- Denne marginalskatteberegningen gir imidlertid ikke noe bilde på skatte- og avgiftsbelastningen for den enkelte eller totalt. Departementets svar er ikke egnet til svare på spørsmål om den samlede skatte- og avgiftsbelastningen i Norge, slik Siv Jensen har gjort, sier statssekretær Roger Schjerva.

Gjennomsnitt for husholdninger
Han mener at dersom en ønsker å se på skatte- og avgiftsbelastningen må en ta utgangspunkt i gjennomsnittsskatten på arbeidsinntekten.

- Våre beregninger viser at direkte skatter utgjør i gjennomsnitt om lag 25 prosent av husholdningenes bruttoinntekt, mens avgifter utgjør i gjennomsnitt om lag 13 prosent av husholdningenes bruttoinntekt. Direkte og indirekte skatter utgjør dermed i gjennomsnitt om lag 38 prosent av husholdningenes bruttoinntekt, sier Schjerva.

Begge tar feil
NA24 har gått gjennom TV-intervjuet med Siv Jensen (se YouTube intervjuet under). Cirka 3,20 minutter ut i intervjuet spør journalist Michael C. Moynihan om hvor høyt det norske skatte- og avgiftstrykket egentlig er for vanlige lønnsmottakere.

Jensen svarer at hun mener det totale skatte- og avgiftstrykket ligger på mellom 70 og 75 prosent av inntekten.

Som NA24s fasit under viser er dette å ta for hardt i. Det totale skatte- og avgiftstrykket for de fleste lønnsmottakere i Norge ligger i området 40 til 45 prosent.

Det betyr at også regjeringens regnestykke er galt. Regjeringen har nemlig utelatt arbeidsgiveravgiften, noe som for de fleste innebærer et skattepåslag på 14,1 prosent av lønnen.

HTML EMBED

Skyhøy marginalskatt
Skattepolitisk talsmann i FrP, Christian Tybring-Gjedde, reagerer slik på regjeringens beregninger:

- Finansdepartementets anslag på 38 prosent er åpenbart for lavt. Som NA24 påpeker utelater Schjerva arbeidsgiveravgiften. I tillegg har Siv Jensen rett i at skatte- og avgiftstrykket ligger mye høyere dersom vi ser på marginalskatten, altså hvor mye staten tar tilbake av en ekstra hundrelapp du tjener for å bruke på en vare eller en tjeneste. en slik beregning viser at vi fort kommer opp i både 70, 80, 90 og i enkelte tilfeller nesten 100 prosent skatt- og avgift, sier Tybring-Gjedde.

Han mener Finansdepartementet og statssekretær Roger Schjerva i SV har en egen agenda når det gjelder skatte- og avgiftsberegninger.

- De ønsker å fremstille det norske skattenivået lavest mulig. I en slik beregning søker de å ta med så lite som mulig, mens vi prøver å ta med alt som er relevant, sier han.

41 til 45 prosent
Privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger har laget en skatte- og avgiftskalkulator som lar deg beregne nøyaktig hvor mye du betaler i skatter- og avgifter.

- Ser vi på en familie på to med inntekter på 450.000 kroner og 350.000 kroner, vanlig forbruksmønster og én bil, viser kalkulatoren at de får en skatte- og avgiftsprosent på 43,8. For de fleste med vanlige inntekter vil nok prosenten ligge i området 41 til 45 prosent. Ser vi på gjennomsnittet for hele Norge vil snittet ligge godt under nivået for lønnsmottagere med fulltidsstilling. En minstepensjonsist som ikke betaler skatt vil jo ha en lav prosent, sier Pedersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag