Gå til sidens hovedinnhold

Her treffer «Irene» USA

Nå har orkanen nådd fastlandet. Se video!

Ved 13-tiden norsk tid nådde orkanen Irene fastlandet av USA. Store ødeleggelser er blitt rapportert inn fra Beaufort og Tyrrel i staten North Carolina. Klokken 14 meldes det at orkanen har nådd Cape Lookout i samme stat, skriver CNN.

Flere personer skal nå være omkommet, blant ofrene er en 11 år gammel gutt, skriver Sky News.

Unntakstilstand
President Barack Obama erklærte unntakstilstand i Connecticut natt til lørdag.

Like over klokken 13 norsk tid erklærte presidenten også unntakstilstand i New Jersey.

Samtidig melder CNN på sin liveblog at orkanen har minsket til kategori 1 lørdag morgen med en vindstyrke på opp mot 145 kilometer i timen, men dette kan endre seg.

Det var forventet at orkanen ville nå østkysten av USA ved Beaufort og Atlantic Beach mellom klokken ett og to norsk tid lørdag, meldte CNN tidligere lørdag.

Her kan du følge «Irenes» ferd på interaktivt kart!

I dette område var mer enn 26.000 mennesker uten strøm før orkanen en gang hadde truffet fastlandet.

BBC melder på twitter at 200.000 mennesker har mistet strømmen i North Carolina.

Les også: - Folk hamstrer mat og vann

New York Times melder at 370.000 mennesker har fått beskjed om å evakuere bare i New York og som Nettavisen skrev fredag blir alle lavereliggende og kystnære områder evakuert.

Også undergrunnen i New York blir stengt.

- Å bli igjen i byen er farlig, dumt og ulovlig. Vi ber om at alle i evakueringssonene ikke venter til vinnen kommer. Tida for å dra er nå, sier News Yorks borgermester Michael Bloomberg ifølge nyhetsbyrået AP.

Flere tusen flyavganger har blitt kansellert og New Yorks fem flyplasser blir alle stengt, melder Daily Mail. 7000 flyvniginger har blitt kansellert.

Her kan du se video fra Cherry Point:

HTML EMBED

Storflom og strømbrudd
CNN meldte fredag kveld at det vil komme mye regnvær i løpet av fredag kveld og lørdag. Philadelphia, New York og Boston bør forberede seg på omfattende ødeleggelser deriblant storflom når «Irene» treffer her søndag.

«Irenes» fulle tyngde vil treffe øst for sentrum av orkanen. En omfattende strømstans må forventes i de nordøstlige delene av kysten. Den østlige kysten vil bli hardt rammet fredag kveld og natt til lørdag. Hundrevis av flyvninger og togavganger har blitt kansellert.

- Historisk orkan
Fredag gikk president Barack Obama ut å ba alle ta sine forholdsregler.

- Vi står ovenfor er historisk orkan, sa presidenten.

Han har avbrutt ferien ved kysten av Boston for å ta hånd om katastrofen.

Irene har en orkanstyrke på kategori 3 med vindstyrker på 185 kilometer i timen. Dette blir i så fall den kraftigste orkanen som treffer østkysten på syv år, melder nyhetsbyrået AP.

Titusener av mennesker har flyktet fra havnebyene i delstaten Nord-Carolina, mens den amerikanske marinen har beordret sine skip til å seile langt ut til havs for å unngå orkanen.

Her kan du følge med på Livesstreams camera fra Manhattan:

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken