Her treffer snøraset campen

- Bakken rister, sier Jost (23). Så kommer snømassene veltende.

27.04.15 11:57

Jordskjelvet med styrke 7.8 som rammet Nepal i helgen, har kostet minst 3200 mennesker livet. Mange av de som ble rammet av skjelvet og påfølgende snøras, befant seg i Mount Everest. En av klatrerne som befant seg i Basecamp filmet da store mengder is og snø traff leiren.

- Bakken rister, kan man høre Jost Kobush (23) si, før store mengder is og snø kommer rasende ned fjellsiden og inn over campen. Deretter ses mennesker som løper og forsøker finne ly. Kobush filmet da snøraset kom.

Minst 18 mennesker er bekreftet døde da deler av fjellklatrernes base camp ble begravd under snømassene. 61 er meldt skadd.

LES også: Nordmenn i Nepal forberedt på flere netter utendørs
OG: Minst 13 døde i snøskred ved Mount Everest

Vanskelig redningsarbeid
Det var flere hundre fjellklatrere i området da jordskjelvet rammet og snøras raserte fjellsidene. Telefon- og nettforbindelsene har vært dårlige, og det har derfor vært vanskelig å få full oversikt over situasjonen.

Helikoptere er sendt inn i området for å frakte ned folk, men redningsarbeidet er vanskelig grunnet dårlig vær. Samtidig er det meldt om mangel på mat og drikkevann.

- Redningsteam sliter med å nå oss på grunn av været, og de neste dagers værvarsel er ikke gode. Det er mye forvirring i campen, og vi er fremdeles cirka 120 stykker som venter på å bli reddet ned. Vi kjemper mot tiden her, sier James Grieve (52), som er britisk fjellfører og befinner seg i Basecamp.

Han anslår at så mange som 50 har omkommet.

LES mer: UD: Over 200 nordmenn i Nepal under jordskjelvet
OG her: Slik hjelper verden Nepal

200 nordmenn
Det var flere nordmenn i området da skredet kom. Den norske turoperatøren Hvitserk har en gruppe på sju norske i Mount Everst. Alle disse skal ha sluppet unna uten skader. De befinner seg nå i Gorak Sherp, den første bosettingen nedenfor Basecamp. De skal deretter ta seg videre til Katmandu, for så å finne flytransport hjem til Norge, melder gruppen på sine nettsider.

Rundt 1.000 klatrere – 400 av dem utenlandske – befant seg på Mount Everest og i Basecamp da jordskjelvet inntraff, opplyser kilder i turismedepartementet til nyhetsbyrået Reuters.

I overkant av 200 nordmenn er i Nepal, og UD har ikke fått kontakt med alle ennå. I underkant av ti nordmenn er ikke gjort rede for.

Det er ikke meldt om skadde eller omkomne nordmenn.

- Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i Nepal som ikke er strengt nødvendig, skriver departementet på sine nettsider .

(Kilder: nydailynews.com , dailymail.co.uk )

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag