Her trosser pappaen osloskolen

Marius Tyssvang

Marius Tyssvang Foto: (Privat)

Osloskolen sa nei til feriefri. - Osloskolen må ta til vettet, sa Marius Tyssvang og tok med ungene til syden.

25.09.13 13:23

Marius Tyssvang fikk avslag på søknaden om å ta barna ut av skolen i seks dager for å dra på to ukers ferie i forbindelse med høstferien. Etter avslaget informerte han skolen om at han likevel ville ta barna ut av skolen de aktuelle dagene.

Oslo kommune har som første kommune i landet satt en nullgrense for elevenes feriepermisjoner. Tidligere fulgte kommunen praksisen i resten av landet. Den er at barna får innvilget inntil ti dager permisjon per år.

Ny Oslostandard
De siste årene har skolene over hele landet sett at foreldre stadig oftere tar barna ut av skolen for å reise på ferie. Dette ønsker Oslo en stopper for og innførte et regelverk som normalt ikke skal innvilge permisjon til «ferie eller andre festpregede familiebegivenheter». Du kan lese «Oslostandard for behandling av søknader om permisjon fra grunnskoleopplæringen» her. Permisjoner primært bare innvilges ved alvorlige hendelser som for eksempel dødsfall, og for de barna som har helligdager som ikke er sammenfallende med helligdagene i den norske skolen.

- Det nye regelverket i Oslo kom veldig plutselig og det var ikke noe spørsmål om hva vi foreldre mente. Jeg skjønner at det bør strammes inn på permisjonspraksisen men det må være grenser for hvor strengt det skal være, sier Marius Tyssvang til Nettavisen og fortsetter.

- Dette regelverket kom nå og jeg mener det er viktig at vi får en debatt rundt det.

Viktig med dialog
I en kronikk i Aftenposten tar han til orde for en noe rundere praktisering av regelverket. Han mener det bør fortsatt bør være mulig å få inntil ti dager permisjon, men at det bør strammes inn på permisjonen utover de ti dagene.

«Jeg håper at Osloskolen tar til vettet og endrer på denne praksisen, som jeg tror vil øke avstanden mellom hjem og skole» skriver han i en kronikk i Aftenposten. Han sier at han har snakket med flere foreldre som i fremtiden vil sykemelde barna sine fremfor å ha en åpen og ærlig dialog med skolen.

- Jeg tenker at ti dager er en grei grense for de fleste. De aller fleste foreldre klarer å vurdere hvordan barna ligger an på skolen i samråd med skolen. Der barna ikke henger med skal man selvfølgelig ikke ta dem ut i permisjon, sier Tyssvang og legger til at hans innlegg er primært myntet på praktiseringen i barneskolen. Han mener at permisjonene bør være strengere jo eldre barna blir.

«Skolen er opptatt av gode resultater på nasjonale prøver. Andre verdier er etter min mening vel så viktig, som for eksempel opplevelser som styrker familien og barnas motivasjon for skolearbeid» skriver han i kronikken.

Vil følge reglene
Marius Tyssvang snakket med Nettavisen onsdag på telefon fra ferie i Spania.

- Hadde du trosset avslaget på permisjon hvis du ikke allerede hadde bestilt ferien?

- Nei, jeg hadde nok ikke det, for jeg mener det er viktig å ha respekt for de reglene som gjelder. Vi har diskutert denne saken mye i familien, og i diskusjonen sa jeg at «dette burde jeg skrive en kronikk om» mens barna hørte på. Dermed måtte jeg gjøre det, sier Tyssvang.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.