*Nettavisen* Nyheter.

Her truer asylsøkeren med å hoppe

Foto: Jarle Pedersen (Telemarksavisa.no)

Frustrasjonen for denne mannen nærmer seg bristepunktet.

02.02.11 15:14

Telemarksavisa intervjuer fire asylsøkere ved Mandheimen asylmottak på Rjukan, da en mann plutselig klatrer ut på taket. Han truer med å hoppe hvis han ikke blir sendt hjem.

- Det er mange her som truer med å ta livet sitt, sier en asylsøker.

Spise og sove
Vi befinner oss i et nedslitt rom i fjerde etasje på asylmottaket og snakker med Osman Musa Kaba (27 år - sier han er fra Liberia), Michael Issa (25 år - sier han er fra Nigeria), Ekhator Adesuwal (23 år - sier hun er fra Nigeria) og Mukaku Lagide (25 - sier han er fra Zimbawe).

De har sittet fast på Mandheimen i henholdsvis ett år og seks måneder, ett år og elleve måneder, to år og to måneder og seks måneder. Alle har fått nei på oppholdssøknaden sin og alle har anket. Alle fire er håpløst lei av å vente på norske asylmyndigheter. De er både forbannet og frustrerte - og har mye å si om hvor dårlige forholdene er ved asylmottaket.

- Jeg har vært her i halvannet år og alt vi gjør er å spise og sove. Her er det ingen som får jobbe og ingen som får gå på skole, sier Kaba.

Behandles som barn
De fire forsøker innstendig å forklare hvorfor de har rømt fra sine hjemland. Og at det ikke lenger er noe å dra hjem til for noen av dem.

- Vi blir behandlet som barn her. Vi må levere fra oss navn og adresse hvis vi besøker noen. De sjekker dørene våre og går inn uansett om de får svar eller ikke. Det er ikke slik man behandler folk, sier Lagide.

Ingen av de fire får arbeidstillatelse i Norge så lenge de venter på en oppholdsavgjørelse. Alle har det samme ønsket. Gjøre noe meningsfylt mens de venter.

- Jeg har fått beskjed om at jeg kan dra hjem hvis jeg vil, men jeg ønsker å være i Norge. Jeg vil gå på skole eller jobbe. Skal det virkelig være slik at det må være krig i mitt hjemland for at jeg skal få opphold her, spør Kaba.

Feil aksent
Det er ett år siden Ekhator Adesuwal fikk sitt avslag.

- Jeg er blitt rådet av myndighetene til å si at jeg ble transportert til Norge for å drive med prostitusjon. Da vil jeg få opphold. Det har blitt foreslått to ganger, men jeg nekter - det er ikke sant, sier hun.

De fire unge afrikanerne tror norske myndigheter behandler dem utfra hvor de kommer fra - og ikke etter hvilken personlig historie de har.

- De ser på hvilket land vi kommer fra, ikke enkeltskjebnene. De ser ikke på sakene, bare at vi kommer fra Vest-Afrika. Hva skal jeg i Nigeria å gjøre nå? Jeg kjenner ingen der lenger, sier Issa.

Lagide sitt problem er at norske myndigheter ikke tror han er fra Zimbabwe. Han snakker visstnok engelsk med feil aksent. Han fikk avslag for en uke siden.

- Hva gjør jeg her? Jeg er en ung mann i min beste alder. Hvorfor i all verden skal jeg sitte her og råtne og vente bort livet mitt, sier han og slår ut med hendene.

En trykkoker
Så snakker vi om forholdene de bor under. De sier det bare er tre datamaskiner på 80 personer (det 168 asylanter i Tinn, men ikke alle bor på Mandheimen), dårlige sanitærforhold, sparsomt med møbler, dårlig utstyr på rommene og dårlig kanaltilbud på tv. Frustrasjonen er stor og engasjementet ekte. Mandheimen er en trykkoker der TA i går fungerte som en kanal for å slippe ut damp.

- Det er mange her som truer med å ta livet sitt, sier Kaba.

Akkurat da kommer det en annen asylsøker inn på rommet. Han sier at det sitter en mann på taket og truer med å hoppe.

Amper stemning
Oppe på taket tar denne mannen frem et skilt der det står at hans mor er syk og at han vil bli sendt hjem.

Han forlanger også en skriftlig garanti på hjemreise før han vil komme ned. Politi og brannvesenet ankommer Mandheimen og sistnevnte rigger opp en hoppepute. Lensmann Bjørn Høiberg snakker med ham innimellom. Inne på asylmottaket skifter stemningen brått.

Da politiet ber folk fjerne seg fra balkongene er det flere som nekter. En blir rasende og sier at dette er hans hjem og han går hvor han vil.

Andre benytter anledningen til å snakke med TA for å fortelle sin historie. Alle har en historie. Det oser av frustrasjon i asylgangene.

Etter hvert roer det seg litt - før det igjen blusser opp - blant annet er det noen som setter på brannalarmen.

Oppe på taket har mannen med seg både mat og drikke. Han tar seg også en røyk. Handlingen virker nå mer som en protest enn som et reelt selvmordsforsøk.

Se video fra Telemarksavisa her!

Nye historier
Da lensmannen - etter tre timers drama i og utenfor asylmottaket - overrekker mannen på taket en papirlapp, leser han den og firer seg ned til takvinduet han kom opp - og politiet frakter ham bort via bakgården. Hva som stod på lappen er det bare de innvidde som vet. Om han blir sendt hjem vil bare tiden vise.

TA vet ikke om mannen var seriøs med sine trusler, men både politiet, brannvesenet, ambulansepersonellet og personalet ved Mandheimen oppførte seg som han var det.

Da det hele er over kommer det flere unge asylsøkere bort til TA. Nye historier. Et sykt barn. Dårlige tenner. Ett nytt avslag. Gamle frustrasjoner.

Les flere saker fra Telemark og Telemarksavisa her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.