Selv om påsken ikke blir som vanlig i år og de fleste må bli hjemme, kommer meteorologene i alle fall med en gladnyhet og varsler en drømmepåske værmessig mange steder.

Etter noen kjølige dager i helga, vil nemlig temperaturene skyte i været i Sør-Norge i påskeuka.

- Det blir vårfølelse, med mye sol og fint utevær, så det blir veldig behagelig, forteller statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk Institutt til Nettavisen.

Les også: Fant ekstreme prisforskjeller på påskegodt - så tok kjedene grep

- Ikke like bra på fjellet

Ifølge meteorologen blir det aller best påskevær på Sør- og Østlandet.

- Sør- og Østlandet ligger godt an. Det blir så og si ingen nedbør og en del sol, men det kan være litt skyer på morgenen. Temperaturene stiger over 10 plussgrader, og noen steder kan det bli 15 grader, sier Alsvik Walløe.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

I Oslo er det ventet rundt 13-14 grader - og mye sol.

- Tirsdag er kanskje dagen med mest sol og de høyeste temperaturene, men også skjærtorsdag ser veldig fin ut på Sør- og Østlandet, sier han, og legger samtidig til en liten trøst til dem som ikke får dratt på hytta i påsken:

- Det blir ikke like bra vær i fjellet som i lavlandet.

Les også: Smitteekspert vil ha nytt forbud på kveldstid

Fra langfredag av og mot helga, er det imidlertid litt mer usikkert på værfronten i sør, og det kan bli mer skyer og regn.

- Men det er langt fram og kan endre seg, påpeker meteorologen.

- Gjelder å nyte mandag

Også på Vestlandet blir det en mild og fin start på påskeuka, med høye og vårlige temperaturer.

- Vestlandet vil få temperaturer på opp mot 15 grader i Bergen mandag. Det blir skikkelig vårlig, men det blir regn i løpet av dagen. Så det gjelder å nyte før det kommer inn på ettermiddagen, er Alsvik Walløes råd.

Han forteller at det vil bli noen dager med regn i vest.

- Det blir mer vekslende vær på Vestlandet, og mandag formiddag og tirsdag blir kanskje de beste dagene, sier han.

Les også: Hva bør skje etter påske? Dette mener ekspertene

- Nord-Norge dårligst ut

Men selv om det blir drømmevær i påskeuka i sør, kan kontrastene i Norge ikke bli større.

- Det er vår i sør, og vinter i nord, slår statsmeteorologen fast, før han legger til:

- Nord-Norge kommer dårligst ut, dessverre. Der blir det en god del nedbør og påsken ser ikke så bra ut. Periodevis blir det nedbør, og temperaturer som varierer, sier han.

I Tromsø er det nå 1,6 (!) meter med snø, ifølge Alsvik Walløe, og mer skal det bli.

- Det er veldig mye snø i nord. Det snør i dag, og kan komme litt i morgen, men tirsdag og onsdag blir det plussgrader og regn. Deretter går temperaturene ned igjen og det blir mer snø fra skjærtorsdag av i Troms og Finnmark, sier han.

Les også: Dumper strømprisene: Disse avtalene bør du styre unna – og denne bør du velge (+)

I Midt-Norge blir det også vekslende vær i påsken.

- Det blir vårlig i starten av uken, og opp mot 10 grader i Trondheim mandag og tirsdag. Deretter blir det mer nedbør igjen onsdag og torsdag, og snø helt ned mot Trondheim neste helg, sier Alsvik Walløe.

- Ozonverdiene er lave

Skal du nyte sola i påsken, må du imidlertid passe litt ekstra på selv om man ikke er på fjellet, fordi det har oppstått et uvanlig hull i ozonlaget.

- Ozonverdiene er veldig lave, sier seniorforsker Georg Hansen i avdeling for atmosfære og klima i Norsk institutt for luftforskning (NILU) til NTB.

Dette er første gang vi har fått et så stort hull i ozonlaget over Arktis.

Om det blir sol og fint vær i påsken, blir den ultrafiolette strålingen like sterk som på sommeren. Derfor er det viktig å bruke solkrem når folk er utendørs, og spesielt om man er i snøen eller på sjøen, er det klare rådet.