FRELSESARMEEN (Nettavisen): Så mange som 600 personer fra romfolket kan befinne seg i hovedstaden.

- Vi har hørt fra rumenerne selv at det kan være så mange som 600 totalt i Oslo. Det er ikke et galt tall, men det kan jo være enda flere, sier kaptein og leder for Frelsesarmeens rusomsorg i Norge, Knut Haugsvær til Nettavisen.

Holder åpent bare for romfolket
På grunn av den store pågangen fra utenlandske tiggere og romfolk holder Frelsesarmeen nå dørene oppe for denne gruppen på ettermiddagene mandag, onsdag og fredag nå i vår.

Dette er utenfor ordinær åpningstid og går dermed ikke utover norske rusmisbrukere. Tilbudet er myntet utelukkende på utenlandske uteliggere og romfolk i Oslo og varer til 1. mai.

- Nå holder vi åpent på ettermiddagen fram til 1. mai og har fått inn en offiser fra Frelsesarmeen i Romania som håndterer folk og snakker språket. Her får vi inn rundt 100 personer om dagen, som hovedsaklig er knyttet til rommiljøet. Vi utfordrer Frelsesarmeen i hele Europa til å gjøre noe med dette. Dette er ikke en norsk utfordring, men en europeisk, sier Haugsvær.

Siden dette er første gangen Frelsesarmeen tilbyr et slikt tilbud til romfolk og andre utenlandske uteliggere har ikke Haugsvær noe grunnlag for å si om det er et rekordantall i år eller ikke.

- Det er vanskelig å si noe om hvor mange som har vært her før, sier han.

Blir kastet ut
Frankrike og Nederland kaster dem ut av sine parker, mens i Oslo står altså romfolket i kø utenfor Frelsesarmeen. Forrige uke skrev Nettavisen om tiggere i Oslo og at det denne våren kommer til å bli et økende problem.

Politiet sa til Nettavisen forrige uke at antall tiggere i hovedstaden var på rundt 200 på sensommeren 2010, men at det her ble telt med gatemusikanter.

Les også: To tiggere på 50 meter.

- Frankrike og Nederland har begynt å kaste ut romfolket fra sine parker. På grunn av dette forventer vi en økning i antall tiggere til Norge og Oslo. Det er naivt å tro at ingen av disse kommer til Norge, sa politistasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon i Oslo til Nettavisen.

Politiet i Oslo ønsker på sin side en lovendring som sørger for at utenlandske statsborgere ikke får lov til å tigge i Norge.

- Dette er et forslag vi har spilt inn for Justisdepartementet, men vi er nok en del av Europa enten vi vil det eller ikke. Norge er et rikt land og mange kommer hit også av den grunn og når våren kommer, kommer det også flere tiggere hit. Verden hadde vært enklere hvis det ikke var lov å tigge, men vi må forholde oss til den verden vi lever i, fastslo Hansen.

Ønsker dialog
Haugsvær understreker at tilbudet ikke skal gå ut over de norske rusmisbrukerne. Deres fokus er å hjelpe mennesker i nød. De har dialog med kommunen for å finne ut hvordan utfordringene skal løses. Det er for tidlig å si hvor utfordringene blir størst.

- Vi ønsker å få en god dialog med romfolket for å finne ut hvor skoen trykker. De er en rolig og takknemlig gruppe å jobbe med, Vi blir respektert for det arbeidet vi gjør for dem, forteller Haugsvær.

- Ikke særlig begeistret for dette
Oslo kommune ønsker å rydde opp og synes ikke noe om at antallet tiggere og romfolk øker i hovedstaden.

- Vi har ikke noe tall hvor mange det er, men enhver som ferdes i bybildet ser at det er mange som er her. Vi er ikke særlig begeistret for pågående og aggressiv tigging, for å si det mildt, sier byråd for sosiale tjenester og rusomsorg Anniken Haugli i Oslo til Nettavisen.

Byrådet i Oslo fremmer nå et forslag ovenfor bystyret om å innføre meldeplikt for tiggerne i hovedstaden. Dette forslaget ble sendt på høring i fjor.
- Vi håper å få vedtatt dette før sommeren. Vi ønsker å gjøre det vanskelig å organisere tigging fra utlandet og gjøre den mindre synlig i byen, påpeker hun.