*Nettavisen* Nyheter.

Her venter meteorologen en kjølig helg

KJØLIG VÆR: Prognosene for helga varsler temperaturer ned i 8 grader i Oslo søndag, og 4 grader i Trondheim og Bodø.

KJØLIG VÆR: Prognosene for helga varsler temperaturer ned i 8 grader i Oslo søndag, og 4 grader i Trondheim og Bodø. Foto: (Meteorologisk institutt/Yr)

«Kom mai du skjønne, milde»?  Meteorologene varsler en kjølig helg over det meste av landet.

06.05.20 14:56

Til tross for noen fine dager fram mot helgen, spesielt i Sør-Norge, blir ikke helgeværet noe å skryte av.

- Vi får en ganske markant nedgang i temperaturene enkelte steder, særlig på Østlandet. Minusgrader får vi neppe, selv ikke på Møre-kysten der det kommer kald nordavind inn mot kysten. Det holder seg nok over null, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed til Nettavisen.

I Oslo ventes makstemperaturen å ligge rundt 8 grader søndag, mens Trondheim og Bodø kan vente seg rundt 4 plussgrader.

Allerede fredag begynner bygeværet, da fra nord på Vestlandet og helt opp til og med Finnmark.

– I de nordligste fylkene kommer nedbøren som snø, mens lenger sørover blir det sludd og noe regn, samt snø i høyden, sier Ovhed til NTB.

Han mener det fort kan bli ganske guffent på en del av fjellovergangene i Sør-Norge, og ber dem som har tenkt seg på hytta i helgen, om å være oppmerksom på dette.

Også i sørlige deler av Norge faller temperaturen, og det blir et noe ustabilt vær.

Kald luftstrøm

Det fortsetter slik også på begynnelsen av lørdagen, da det begynner å komme en kald luftstrøm fra Norskehavet og ned mot Nordsjøen.

– Særlig på Vestlandet vil det bli kjølig, og i nordlige strøk på Østlandet vil det kunne komme en del bygevær lørdag, sier Ovhed.

Deretter blir prognosene noe usikre. Utfordringen er at den kalde luften som kommer sørover fra Norskehavet, ser ut til å møte en varmluftsstrøm som kommer fra sentrale deler av Europa.

– I grensen mellom disse kan det danne seg et lavtrykk, og prognosene tilsier at dette lavtrykket kommer i det sørlige Skandinavia, sier Ovhed.

Dette kan føre til en del nedbør i Sør-Norge og på Østlandet, men det er avhengig av om lavtrykket dannes i dette området og hvor sterkt det blir.

Klikk på bildet for å forstørre. KALD HELG: Til helgen blir det kaldt, ifølge Meteorologisk institutt. Hva som skjer neste uke, er derimot høyst uklart. Det kommer an på styrken på lavtrykket og hvor det tar veien.

KALD HELG: Til helgen blir det kaldt, ifølge Meteorologisk institutt. Hva som skjer neste uke, er derimot høyst uklart. Det kommer an på styrken på lavtrykket og hvor det tar veien. Foto: (Meteorologisk institutt/Yr)

Usikker søndag

Det vil fortsatt være ganske kjølig resten av helgen lenger nord i landet, men den verste nedbøren har allerede kommet denne uken. Det blir uansett en kjølig helg over det meste av landet, med en viss usikkerhet om hvordan søndagen kan komme til å utvikle seg på Østlandet.

Noen manifestering av uttrykket «kom mai du skjønne, milde» kan vi foreløpig se langt etter.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag