RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kokvarmt i nord - tropenatt i Oslo:

Her ventes opp mot 30 grader: – Blir varmere i Finnmark enn i Oslo


Nå kommer sommeren til Nor-Norge. Blir bedre enn i Oslo.
Nå kommer sommeren til Nor-Norge. Blir bedre enn i Oslo. Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Tirsdag var det hele 28 grader i Kirkenes. Flere steder kan vente seg lignende temperaturer utover uken.

(iFinnmark): – Varmest akkurat nå er det i de indre strøk, sier vakthavende meteorolog i Oslo, Eldbjørg Moxnes og viser til kommuner som Kautokeino og Karasjok. På torsdag ventes det varmere temperaturer på vidda enn de er i Oslo. Hele 29 grader er meldt i Karasjok på torsdag.

Les: Første tropenatt i Oslo på 15 år

Sommeren er her

Varmen vil trekke utover mot ytre deler av Finnmark i slutten av uka.

– Folk i de indre strøk burde nyte været som er her nå, mens de som bor i ytre strøk kan se fram til torsdagen, sier Moxnes.

Meteorologen mener det er litt for tidlig å si noe sikkert om hvordan været blir for helgen, men tror temperaturene vil holde seg.

– Det ser ut som det vil bli fine temperaturer i Finnmark også i helgen, sier hun. Jo lengre frem man kommer i varslingsperioden desto mer usikkert blir det, men akkurat nå ser det ut som det vil være over 15 grader mange steder.

SOL, SOL OG SOL: Det er meldt sommertemperaturer i Finnmark i uken som kommer. Foto: Skjermdump yr.no


Regn til helga

Hun melder også om fare for nedbør i enkelte strøk.

– Slik det ser ut nå vil det på fredag bli litt nedbør og mer skyer jo lenger vest man kommer. Enn så lenge ser det ikke ut som det skal regne i kommunene i øst.

Langtidsvarselet er mer ustabilt.

Blant annet i Alta er det meldt opp mot 26 grader neste uke, men Moxnes påpeker at det ikke er grunn til å pakke badebuksa helt ennå.

- Her varsles det sol ett sted, men regn et annet. Det er veldig usikkert, avslutter hun.

Les mer fra iFinnmark her

 Første tropenatt i Oslo på 15 år

Natt til onsdag var laveste temperatur 20,1 i Oslo, og dermed hadde hovedstaden sin første tropenatt på 15 år.

– Det stemmer at ble målt tropenatt i Oslo. Det ble målt 20,1 grader som laveste temperatur i løpet av hele natta, bekrefter statsmeteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt overfor NTB.

Sist gang Oslo hadde tropenatt var i 2003, og det har kun skjedd sju ganger tidligere i hovedstaden. Første gang det ble målt tropenatt var i 1941, noe som også var høyeste måling, med 21,6 grader som laveste temperatur, opplyser Meteorologisk institutt.

Skal det bli registrert tropenatt, kan ikke temperaturen være lavere enn 20 grader i løpet av hele natta. Ifølge meteorologen er det også uvanlig at tropenatt kommer så tidlig på sommeren.

– Er det tropenetter, kommer de som oftest på sensommeren, fordi oppvarmet vann bidrar til at temperaturene holder seg over natta, sier Berger.

Selv om det er varmt i store deler av landet, er det imidlertid ingen andre steder som kan skilte med tropenatt natt til onsdag.

– Av de offisielle målingene vi har, er det kun målestasjonen på Blindern som har hatt temperaturer over 20 grader gjennom hele natten, sier Berger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere