SISTE: Luftrommet over hele Norge åpnes for flytrafikk fram til klokken 02 natt til onsdag, melder Avinor klokken 15.

- Luftfartstilsynet har kunngjort ny forskrift om restriksjoner i norsk luftrom som innebærer at luftrommet over hele Norge og over oljeinstallasjonene i Nordsjøen i første omgang er åpent fram til kl 20:00 i dag. Prognosen tilsier likevel at luftrommet vil være åpent til kl 02:00 natt til onsdag 21. april, melder Avinor i en pressemelding klokken 15.

Klokken 21 tirsdag kveld vil en ny prognose for askeskyen komme, og Avinor vil da gå ut med oppdatert informasjon om situasjonen.

- Klokken 14:00 lokal tid strekker det seg et område med forventet vulkansk aske fra Bergen, rundt kysten sørover, rett nord for Kristiansand og videre østover forbi Færder fyr i ytre del av Oslofjorden. De videre prognosene antyder at kun søndre del av Østlandet vil være dekket av et område med forventet aske ved midnatt. Denne situasjonen forventes å være stabil til i morgen tidlig, opplyser Avinor.

Les også: Her vil askeskyen treffe

Prioriterer ambulansefly
Det kommer fortsatt til å være en prioritering av hva slags trafikk som avvikles i de delene av luftrommet som nå er åpnet.

- Ambulanseflygninger vil bli prioritert. Det er med andre ord ikke åpnet for avvikling av alle ruter, påpeker Avinor.

Askeskyen forsvinner
Det britiske meteorologiske institutt, Met Office, kom tirsdag klokken 13.30 med en ny prognose for hvordan askeskyen etter vulkanen på Island vil treffe Norge fram til klokken 07 onsdag morgen.

Prognosen viser at askeskyen gradvis forsvinner fra våre områder utover ettermiddagen og natten.

Men store deler av Europa rammes fortsatt kraftig.

Oslo Lufthavn Gardermoen går fri for askeskyen, ifølge den nye prognosen. De sørligste delene av Norge rammes tirsdag ettermiddag og kveld, før skyen gradvis forsvinner østover. Onsdag morgen vil bare de aller sørligeste delene av landet rammes.

Se bilder av vulkanen, som spyr ut lava, nederst i saken.

Åpner helt opp
Avinor opplyser tirsdag klokken 15 at luftrommet nå blir helt åpnet.

- Luftfartstilsynet har kunngjort ny forskrift om restriksjoner i norsk luftrom som innebærer at luftrommet over hele Norge og over oljeinstallasjonene i Nordsjøen i første omgang er åpent fram til kl 20:00 i dag. Prognosen tilsier likevel at luftrommet vil være åpent til kl 02:00 natt til onsdag 21. april, melder Avinor i en pressemelding.

Se oppdaterte meldinger fra Avinor her

Avinor meldte tirsdag morgen at luftrommet over Kjevik, Sola og Karmøy tirsdag er stengt.

Luftrommet over Flesland ble holdt åpent fram til klokken 11, mens offshoretrafikk i Nordsjøen også er stanset.

Det var torsdag at det norske luftrommet første gang ble stengt. Først mandag ble det åpnet igjen for flytrafikk over det meste av landet, bortsett fra i Øst-Finnmark.

Her er datagrafikk av askeskyen fra Meteorologisk institutt:

HTML EMBED

HER KAN DU SE DE SISTE BILDENE FRA ISLAND:

3175