Her vil de lagre DNA fra alle verdens dyr

Foto: (Nordlys)

Nedlagte Malangen fort i Troms kan bli et nytt Noahs ark.

TENNSKJÆR (Nordlys): Nedlagte Malangen fort kan bli genbank. Mandag var Astrid Klevstul på befaring i hvelvet for første gang.

- Jeg liker det jeg ser her inne. Dette er absolutt egnet til lagring av DNA-materiale, sier Klevstul etter å ha vandret rundt i det nedlagte torpedoanlegget.

Les saken i Nordlys

Planen til legen og styrelederen i Yggdrasill AS er å bygge opp et formidabelt arkiv med genmateriale fra dyr og planter, slik det internasjonale lageret for såkorn på Svalbard er. Rett og slett en «Noahs ark» trygt beskyttet inne i fjellet, som skal sikre artenes overlevelse for kommende generasjoner. I tillegg vil hun ha ei kunstsamling og lage et senter for besøkende.

Frykter at det skal glippe
Klevstul frykter imidlertid at genbank-prosjektet blir trenert i konkurransen om det nedlagte fortet, som har fått en prislapp på 100.000 kroner. Formannskapet i Lenvik har vedtatt å bruke forkjøpsretten med tanke på å selge videre til en privat aktør, med forbehold om at det foreligger ny bruksrett til veien inn i området.

- Flertallet av grunneierne ønsker mine planer velkommen, men ordføreren ignorerer formannskapets vedtak og grunneiernes demokratiske avgjørelse, sier Klevstul og viser blant annet til at det i formannskapsvedtaket står:

«Ny festeavtale om vegrett gjøres direkte mellom privat aktør og grunneierne». Nå ber i stedet ordføreren grunneierne overlate til kommunen å bestemme hvem som skal få slippe til. Hvis ikke de går med på det kan hele saken ende med at fortet blir sanert, og dermed blir det snipp, snapp, snute både for snipp og snapp og alle de andre dyrene som skulle til «Noahs ark».

- Det vil være det glade vanvidd å ikke bruke dette anlegget til noe fornuftig. Dette er eneste måten å få noe igjen for den halve milliarden med kroner som er brukt her, sier Klevstul.

Klikk på bildet for å forstørre.

Har ikke utpekt favoritt
Ordfører Geir-Inge Sivertsen, som onsdag skal ha møte med grunneierne, mener det er feil å oppfatte vedtaket i formannskapet slik at det er grunneierne som skal avgjøre hvem som skal få bruke anlegget.

- Det er kommunen som til syvende og sist må ha avgjørelsen, ellers ville det bli litt håpløst. Vi kan ikke ta stilling til forskjellige fraksjoner blant grunneierne, sier han.

I alt skal det nå være over ti forskjellige private aktører som har meldt sin interesse, og Sivertsen sier realismen i de forskjellige planene og mulighetene for positive lokale ringvirkninger vil bli vurdert.

- Er det slik at ordføreren synes planen om genbank er urealistisk?

- Det vil jeg ikke kommentere.

- Har du noen rangering av hvilke aktører kommunen helst vil ha?

- Nei, det har vi ikke. En del av interessentene vet vi også for lite om ennå, men det dreier seg mye om forskjellige typer av lagring, sier han.

Står klar til å sanere
Dersom det ikke blir enighet mellom kommunen og grunneierne i løpet av kort tid, vil anlegget bli sanert. Da står saneringsfirmaet AF Decom klare til dyst. De har allerede gjort noen forberedelser i så måte, og ifølge Rune Flatås, som i går viste Klevstul og andre interesserte rundt, vil det ta en måned eller to å sanere hele anlegget.

- Men vi ser gjerne at anlegget heller blir brukt til noe fornuftig. Vi har arbeid nok andre steder. Jeg kommer selv fra ei lita bygd og vet hvor viktig det er å ha noe som kan gi ringvirkninger, sier han.

Ifølge Flatås er fristen satt til 8. mars på å få ei avklaring om sanering eller ikke.

Les flere saker i Nordlys her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.