RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her viser Kevin Costner sin supermaskin

Foto: Fotograb/faksimile CNN
Sist oppdatert:
- Dette er helt klart den opplagte måten å bekjempe oljesøl i det 21. århundre, sier superstjernen.

President Barack Obama har ingen eksperter som kan løse oljekatastrofen, og BP har ennå ikke maktet å stanse oljeutblåsningen som lekker anslagsvis 40.000 fat olje ut i havet hver dag.

Men nå kommer hjelpen fra uventet hold. Oljeselskapet BP har hyret inn skuespiller Kevin Costner til å bistå i opprydningsarbeidet.

- Den beste måten
BP kunngjorde denne uken at de har bestilt 32 maskiner fra Costners selskap Ocean Therapy Solutions (OTS). Maskinene samler opp og skiller ut oljen fra vannet ved hjelp av sentrifugekraft.

- Dette er helt klart den opplagte måten å bekjempe oljesøl i det 21. århundre, sier Costner i et intervju med nyhetskanalen CNN.

Se CNN-intervjuet nederst i saken.

Tar opp 99 prosent olje
Costner har sammen med sin bror jobbet med å utvikle maskinene siden begynnelsen av 1990-tallet, og investert millioner av dollar i prosjektet. Hver maskin veier et par tonn og gir opprydningsarbeiderne mulighet til å samle inn større mengder med olje.


- Oljeopptakere tar opp 90 prosent vann og ti prosent olje, og dette lempes opp i en lekter. Men det denne maskinen gjør, er å produsere en ren nyttelast. Og dermed kan man sende en lekter til kysten med 99 prosent olje, i motsetning til det andre alternativet, sier han.

Costner var i forrige uke i Kongressen hvor han redegjorde overfor amerikanske politikere effekten av sine maskiner.

Usannsynlig scenario
Costner er kjent fra en rekke heltefilmer som Rodin Hood, The Bodyguard, Waterworld, JFK og De ubestikkelige.

- Det kan kanskje virke som et usannsynlig scenario at jeg er den som leverer denne teknologien på det nåværende tidspunkt. Men fra der jeg sitter, så er det like ufattelig at disse maskinene ikke allerede er på plass, sa Costner til kongressmedlemmene.

Forbyr dypvannsboring
Kongressen har iverksatt en omfattende høring i forbindelse med oljekatastrofen som utspiller seg langs kysten av Louisiana. BP-sjefen, samt ledere for andre store oljeselskaper, har blitt grillet i Kongressen.

President Barack Obama har innført et midlertidig forbud mot dypvannsboring som en direkte følge av oljekatastrofen.

Kilder: The Guardian, CNN.

Se CNN-intervjuet med Kevin Costner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere