RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her viser Kina fram sitt nye stealth-fly

Foto: KYODO (Reuters)
Sist oppdatert:
Gjennomførte en testflyging med sitt nye superfly. Se video.

Tirsdag gjennomførte Kina sin første testflyging med prototypen av det nye femtegenerasjons jagerflyet J-20. Flyet har stealth-teknologi, hvilket betyr at det er usynlig for rader.

Testflygingen som varte i cirka 15 minutter, skjedde samtidig som at USAs forsvarsminister Robert Gates er på et tre dager langt statsbesøk i Kina, melder BBC.

- Jeg spurte president Hu (Jintao) direkte om dette, og han svarte at testflygingen absolutt ikke hadde noe å gjøre med mitt besøk, og at testen hadde vært planlangt lenge i forkant. Og vi lot det være med det, sa forsvarsminister Robert Gates til Reuters.

Militæropprustning
USA, som er for tiden det eneste landet som har et operativt stealth-jagerfly, har tidligere uttrykt bekymring for Kinas massive militæropprustning.

Både Kina og Russland jobber nå med å utvikle sine egne stealth-fly. De første bildene av Kinas nye superfly dukket opp på Internett i forrige uke. Kina opplyser at flyet vil være operativt en gang mellom 2017 og 2020.

Les også: - Dette er Kinas nye supervåpen

Men amerikanske myndigheter hevder imidlertid at kineserne fortsatt har langt igjen før de har et operativt fly på vingene.

- Fra å utvikle en prototype med stealth-teknologi, til å gjøre den kampdyktig, kommer til å ta noe tid, sa USAs marineetterretningssjef, viseadmiral David Dorsett.

Forsvarsbudsjettet er firedoblet
Kinas forsvarsbudsjett er firedoblet siden 1999. I 2010 var forsvarsbudsjettet på svimlende 78 milliarder dollar, som utgjør 466 milliarder kroner i dagens kurs.

USA har imidlertid et forsvarsbudsjett som overstiger 700 milliarder dollar, noe som utgjør 4182 milliarder kroner.

Her kan du se video av tirsdagens 15 minutter lange testflyging.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere