*Nettavisen* Nyheter.

Herfra kommer de for å utnytte asylordningen

Foto: Faksimile (Google)

Politiet mener hviterusserne kommer for å utnytte ordningen med frivillig retur.

12.03.12 15:25

Oslo (NTB): Politiets utlendingsenhet mener hviterussere som søker asyl i Norge, utnytter pengestøtten de kan få ved frivillig retur til hjemlandet.

I løpet årets to første måneder kom det 75 hviterussiske asylsøkere til Norge. På samme tid i fjor var det kommet én person. 55 av de 75 hviterusserne er fra samme by, Grodno, som ligger helt nordvest i Hviterussland, ved grensen til Polen, skriver VG.

Nå mener Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsdirektoratet (UDI) at hviterusserne hovedsakelig kommer for å utnytte ordningen med frivillig retur. Ordningen gir på det meste 20.000 kroner støtte til alle asylsøkere fra land i det tidligere Sovjet som har fått avslag på opphold, og som velger å dra tilbake frivillig.

- Dette er helt klart organisert, og vi ser på det som en utnyttelse av systemet. I tillegg ser vi at flere av disse har kriminell bakgrunn og involverer seg i vinningskriminalitet i Norge, sier seksjonssjef Eli Fryjordet i PU til VG.

UDI har nå bestemt seg for midlertidig å stoppe returstøtte til hviterussere som søker asyl og frivillig retur, men de kan fortsatt få bistand med hjemreisen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.