RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Herlig syk sykehussåpe

Avbitte peniser, sex med sjefen og en mørkhudet nazist. «Grey's Anatomy» begynner sykt.

Terningkast 5, terningkast fem, terning
Terningkast 5, terningkast fem, terning
Grey's Anatomy. USA 2005/6. Premiere TV 2 klokken 21.50

Helt sykt, faktisk. Men herlig sykt.

De to første episodene av TV 2s nye dramaserie, «Grey’s Anatomy», setter en helt ny standard for sykehusdrama.

Amerikanerne har som kjent spydd ut sykehusserier i en forrykende tempo. «E.R», «Strong Medicine», «Chicago Hope» er bare et ørlite knippe TV-suksesser.

Problemet er bare at dersom du har sett én, så har du sett alle. Ikke sant?

Jeg må innrømme at forventningene var relativt lave før jeg skulle «Grey’s Anatomy». Nok en legeserie, enda flere bilulykker, hjerteinfarkt og voldsofre. Jeg fryktet en kveld med mange og lange gjesp. Men tok heldigvis feil. Det er ikke uten grunn at denne serien har danket ut alle andre seersuksesser i USA.

Standarden settes allerede fra første øyeblikk når turnuskandidaten Meredith Grey (Ellen Pompeo) våkner opp etter en natt med lakengymnastikk med en kar hun ikke engang husker navnet på. Nattens erobring kastes på dør, og Meredith haster på jobb. For deretter å oppdage at mannen hun tilbragte natten med, er Dr Derek Sheperd (Patrick Dempsey) - hennes nye sjef på Seattle Grace Hospital.

Au da.

Og verre blir det når disse legestudentene plutselig står overfor en hverdag som er diamentralt forskjellig fra studiehverdagen. Brått må de ta seg av levende pasienter. På liv og død.

Og humor. For trekker du ikke på smilebåndet av en lege som må bære rundt med en kjøleboks med en avbitt penis en hel dag på jobben – med dertil tørre kommentarer – så vil du ikke la deg underholde av denne serien. Vi andre kan se frem til syke scener med forlagte armer og bein (avkappede, sådan), mann med bazookaprosjektil i magen og et ubrudd av kjønnsykdom blant legene. For å nevne litt.

Ah, det er sykt, herlig sykt.

LES OGSÅ:Grey's nominert til 11 Emmy

Det som skiller «Grey’s» fra de andre sykehusseriene, er den utrolige og finurlige blandingen av sjangre. Serien går i krysningspunktet drama, humor og action (en ganske sexy blanding av «Ally McBeal» som flytter inn på «Akutten» og gransker operasjoner som den reneste «C.S.I»-etterforskeren).

Selv de mest groteske scenene er skrevet og spilt med en sjeldent god fingerspiztgefühl.

Du hyler ikke av latter, men du humrer. Og kan ikke annet enn å la deg sjarmere av de famlende og (bokstavelig talt) blodferske legene. De famler med pasientene, de famler med hverandre og de famler i kjærlighetslivet. Det er hat og elskov om hverandre – og de unge legene fører en høyst ambisiøs krig med skalpell, sladder og sex som våpen.

Serien er langt mer naken og avkledd enn andre sykehusserier. Og betydelig mer personlig – vi får komme dypt innunder huden på de forvilte og forvirrede turnuskandidatene.

Meredith Grey er hovedpersonen som binder serien sammen. Hun tolkes på en fengslende måte av Ellen Pompeo – en hittil ganske ukjent og ubeskrevet skuespiller.

Meredith Grey er en enda sartere utgave av Ally McBeal. I likhet med Ally, er hun en halvnevrotisk, kjærlighetshungrig og syltynn kvinne på vei rett oppover en bratt karrierestige.

INTERVJU:Ellen Pompeo om suksessen

Ellers er det umulig å ikke bli forelsket i seriens fryktinngytende lege – Dr Miranda Bailey. Også kjent som «The Nazi»¿ Tilnavnet er på ingen måte tilfeldig, denne dama er herlig iskald og tøff og skremmer fanden på flatmark. Og hun møter sine nye turnuskandidater med denne replikken:

- Jeg hater dere allerede!

Hvordan er det mulig å ikke elske den dama?

Se også opp for den klomsete turnuslegen George O’Malley, som opplever at pasienter dør som fluer. Kledelig nok får han tilnavnet «007». Med lisens til å drepe. Tro meg – han er den siste legen du vil bli behandlet av.

Stjerneprodusent Shonda Rhimes har skutt gullfuglen med serien, som har blitt en ubestridt suksess i USA. Så populær er Grey’s blitt, at den på kort tid feide Frustrerte Fruer av banen.

Serien klarer å treffe både menn og kvinner, og setter en helt ny standard innen TV-drama/komedie/action.

Det blir en sykt herlig høst!

PS: De to første episodene som vises på TV 2 tirsdag kveld, har fått titlene «A Hard Day’s Night» og «The First Cut is The Deepest» - alle episodetitlene i serien har fått navn fra kjente slagere.

Vi har i hovedsak bedømt serien ut i fra de to første episodene, men kan avsløre at serien blir langt mer dramatisk, komisk og spenningsfylt i sesongen som følger.

GRATIS VIDEO:Se klipp fra «Grey's Anatomy»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere