*Nettavisen* Nyheter.

Herman (18) sovnet i sola

Foto: Privat (Privat)

Ekspertene advarer mot ekstra sterk sol frem mot helgen.

24.05.12 21:27

Sommervarmen er på plass, men solen er ikke bare god å ha med å gjøre. Herman Christiansen Frogner fra Sandefjord sovnet i sola, uten å ha smurt seg med solkrem. Følelsen etterpå var ikke så god.

- Der svir og klør litt fortsatt, men jeg klarer meg fint. Smurt meg inn med aloevera, og satser på at det hjelper. Jeg var jo godt solbrent, men det kunne vært verre, innrømmer 18-åringen ovenfor Nettavisen.

For i likhet med mange andre leser også Herman til eksamen. Det kan være fristende å sette seg i sola og nyte været. Men det gjør du ikke nødvendigvis uten risiko, skriver Gjengangeren.

- Jeg fikk skille av boka på magen, nærmere bestemt Medie- og informasjonskunnskap. I tillegg til solbrilleskille og ledninger fra høretelefonene. Jeg tror jeg sov mellom halvannen og to timer, forklarer Christiansen Frogner.

Sola er sterk

Med sommeren kom også svært sterke solstråler til Sør-Norge. Her vil det til og med lørdag være forventet reduksjon i ozonverdiene på opptil 15 prosent, og det øker UV-strålingen tilsvarende. Sola tar mer enn det som er normalt for årstiden, opplyser Statens strålevern.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (PriVat)

- Kommende helg er det ventet en UV-indeks på 5 i lavlandet i Sør- og Midt-Norge. Ved gode forhold kan den bli over 6. Det betyr at UV-indeksen er i ferd med å gå fra moderat til sterk og at beskyttelse er nødvendig.

- Den kalde våren har gitt oss få soltimer og mange har fremdeles en hud som er lite solvant. Fortynnet ozonlag gjør at sola tar mer enn det som er vanlig for årstiden. Bruk solkrem med høy faktor, minimum faktor 15. Husk solbriller og ta pauser fra sola, er tipset fra Statens strålevern.

De har lagt ut følgende guide for soling:

Klikk på bildet for å forstørre.

Advarer båtfolket

- UV-strålingen er ekstra sterk på sjøen og kan bli 25 prosent høyere enn den styrken som er meldt for innlandet.

For refleksjoner fra bølger skaper speilende overflater som sprer sollyset i alle vinkler. Skum og sjøsprøyt kan øke UV med opptil 25 prosent. UV-intensiteten på sjøen vil være aller sterkest ved værforhold med sol og frisk bris.

Godvær i pinsen
Det fine været skal holde seg i dagene framover, og værmeldingen viser generelt strålende sol. I Oslo viser gradestokken hele 28 grader på maks i dag, og i morgen skal det bli like fint. På fredag blir det opp mot 27 grader, og sommerværet skal holde over pinsen.

Meteorologisk institutt sa imidlertid til Nettavisen i går, onsdag, at temperaturene vil synke etter pinsehelgen.

- Det er generelt ventet tilsvarende temperaturer de neste dagene, fram til og med fredag. Så skal det være nesten like varmt i pinsehelgen, også synker temperaturen over pinsen i Sør-Norge. I Nord-Norge er det ventet dårlig vær fra og med i morgen igjen, med mye vind på kysten og nedbør, uttalte statsmeteorolog Marit Helene Jensen ved Meteorologisk institutt i går.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.