Gå til sidens hovedinnhold

Hermansen-forfatter: – Jeg er virkelig helt sjokkert. Jeg blir helt dårlig

Tirsdag ble det oppdaget at Benjamin Hermansen-minnesmerket på Holmlia er tagget ned med et rasistisk budskap. Forfatter Anne Bitsch reagerer sterkt.

Sent på kvelden den 26. januar i 2001 skulle 15 år gamle Benjamin Hermansen en tur ned på nærkiosken – bare et steinkast fra der han bodde – for å møte en kompis.

Kort tid etter ble kameratene overrumplet av nynazister, som hadde hoppet ut av en bil i nærheten – før de kom løpende mot dem. Hermansen ble knivstukket og døde av skadene han ble påført.

Tre nynazister ble i etterkant dømt for- eller medvirkning til drapet. Retten fant det klart at drapet skjedde helt uprovosert og at det skjedde ene og alene på grunn av Hermansens hudfarge.

Det rasistisk motiverte drapet fikk enorm oppmerksomhet og det ble blant annet arrangert et fakkeltog mot rasisme og til minne om Hermansen, i Oslo sentrum med over 40.000 deltakere.

Ikke bare en statue

I 2002 ble et byste av Benjamin Hermansen reist på stedet der han ble drept. den er utsmykket med slagordet «glem ikke».

Den dansk-norske forfatteren Anne Bitsch ga i april 2021 ut med en bok om Hermansen-drapet. Hun har god kjennskap til saken og hva den har betydd for lokalmiljøet.

Hun forteller til Nettavisen at minnesmerket er et sted der folk blant annet samles for å minne Hermansen hvert år den 26. januar og det legges ned blomster og tennes lys der.

– Hermansen-drapet er noe nesten alle på Holmlia har et forhold til, så det er ikke bare en statue, men den symboliserer egentlig tryggheten til alle som bor i område, sier forfatteren.

Tirsdag kom meldingen om at Hermansen-minnesmerket hadde blitt tagget ned. I sort skrift står det skrevet «Breivik fikk rett» på marmorsøylen som holder bysten av Hermansen.

Les også: Holmlia-beboere vasket bort Hermansen-hærverk

– Jeg blir helt dårlig

Bitsch sier at hærverket er helt forkastelig og hun mener dette ikke bare er rasistisk hærverk der statuen er skjendet, men rasisme rettet mot hele lokalsamfunnet.

– Jeg er virkelig helt sjokkert. Jeg blir helt dårlig. Jeg kjenner de berørte godt og jeg klarer ikke sette ord på hvor ille det er at de må oppleve noe sånt, sier hun og fortsetter:

– Det skaper mye utrygghet for folk som bor der når noe sånt skjer, sier forfatteren.

Les også: Solberg om Hermansen-hærverk: – Blir lei meg og forbannet

– Må etterforskes

Hun er klar på at dette ikke kan gå upåaktet hen og at det bør anmeldes og etterforskes av politiet.

– Det må etterforskes om dette er brudd på rasismeparagrafen, for jeg vil tro at det er det uten at jeg er noen juridisk ekspert. Jeg har ikke noe annet å si enn at det er respektløst og sjokkerende, sier Bitsch.

Forfatteren kjenner ikke til at det har vært utøvd hærverk på minnesmerket tidligere.

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at Oslo politidistrikt har opprettet sak og etterforsker hvem som står bak skadeverket.

Bitsch er redd etterforskningen raskt vil bli henlagt og har en oppfordring til politiet.

– Det må være en offensiv etterforskning hvor de bruker sin kunnskap om kjenninger i området til å finne ut av om noen er involvert, sier hun.