*Nettavisen* Nyheter.

Herre på egen tomt

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener det er grunn til å glede seg over at det nå blir enklere å utføre byggetilak på egen grunn. Foto: Terje Pedersen (ANB)

Nå skal det bli enklere å bygge på egen tomt uten å søke kommunen først.

03.07.14 08:44

- Det skal bli enklere for folk flest å føre opp mindre tiltak på egen eiendom uten å måtte søke kommunen, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Kommunene skal slippe å bruke så mye ressurser på mindre byggesaker. Disse sakene utgjør i dag cirka 20 prosent av kommunenes byggesaker, og folk betaler også store summer i saksbehandlingsgebyr. Forslaget vil derfor bety mindre arbeid for kommunen og mindre byråkrati for innbyggerne, sier ministeren som nå sender den konkrete byggesaksforskriften på høring.

Les også: Prisrekord for borettslag

Regjeringen vil gi den enkelte større tillit til å ta ansvar for avklaring av at byggetiltaket er i samsvar med regelverket. I dag må man søke kommunen om tillatelse dersom man vil bygge større enn 15 kvadratmeter eller nærmere nabogrensen enn fire meter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Nå heves grensen til 50 kvadratmeter for garasjer og uthus, og det foreslås at disse byggene kan plasseres inntil en meter fra nabogrense uten søknad eller samtykke fra nabo. For å redusere potensielle ulemper for nabo, foreslås det høydebegrensninger.

- Frykter du flere nabofeider?

- Nei, jeg gjør egentlig ikke det. I dag er det de mange mulighetene til omkamper som bidrar til å fyre opp nabofeider. Kommunenes oppgave er å sikre at innbyggerne forholder seg til regelverket, ikke mekle mellom naboer, sier Sanner.

Les også: Her slo lynet ned

Andre forslag til forenklinger er blant annet at mindre tilbygg på inntil 15 kvadratmeter som ikke kan brukes til varig opphold eller beboelse, kan oppføres uten søknad. Det betyr at for eksempel balkong, veranda, åpent overbygget inngangsparti, vedbod og sykkelbod kan oppføres uten søknad. Dette er nye momenter ut over det som ble kjent da lovforslaget ble sendt på høring.

Det åpnes også for at små bygg som kan brukes som hjemmekontor, keramikkverksted, dukkestuer, lysthus og lignede, mindre levegger, mindre forstøtningsmurer, mindre fylling og intern vei og biloppstillingsplasser for tomtens bruk plasseres en meter fra nabogrense. Forutsetningen er at man oppfyller vilkårene i unntaksbestemmelsen.

Les også: «Wall of shame»

Det foreslås videre at all reparasjon unntas fra søknadsplikt. Hensynet til en effektiv og forsvarlig forvaltning og drift av byggverk tilsier ikke at reparasjon av bygningstekniske installasjoner bør være avhengig av søknadsbehandling.

Også forenklinger i reglene om nabovarsling samt innføring av flere tidsfristregler inngår i det materialet som nå sendes på høring, blant annet en uttalelsesfrist på fire uker for statlige og regionale myndighetene i dispensasjonssaker.

Les flere saker fra ANB

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.