TROMSØ (Nettavisen): Vaksineskeptikere og motstandere av koronapass-ordning får klar beskjed på gata i Tromsø:

- Argumentene mot ordningen er bare tull. Dette er en epidemi. Ordføreren har loven i bakhånda, sier 77 år gamle Asbjørn, en av dem som gir ordfører Gunnar Wilhelmsen helhjertet støtte når han nå vil være først i Norge med å innføre en ordning der gyldig koronasertifikat og status som beskyttet kan åpne dører til konserter, arrangementer og uteliv i større grad enn for de uvaksinerte.

Les også: Slik skal koronasertifikatet fungere

- Egoistisk å si nei

- Jeg synes det er veldig egoistisk det å si nei til koronapasset, sier Arild Sekkingstad, sildefisker fra Austervoll på besøk i Tromsø.

Han sier han tror vi må venne oss til at koronaviruset har kommet for å bli og at vi alle må regne med å ta både en og flere doser framover.

- Du sitter der i 20 minutter. Det koster ingenting. Hvis det er det som skal til for at vi skal få livene våre tilbake, så kom igjen! Alternativet er at vi må stenge ned hele samfunnet igjen, sier han.

VIDEO: Tromsø-ordføreren forklarer hvorfor han er like overbevist om at koronapass er rett vei å gå.

Les også: KrF-topp hardt ut mot Tromsøs koronapass-ordning: - Segregering

Vil være først i Norge

Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen leder en kommune der smittetallene har økt fra uke til uke denne høsten og der regionsykehuset opplever rekordstor pågang med koronapasienter. Han frykter nye permitteringer og økonomiske problemer i reiselivet, i kulturlivet og i restaurantbransjen uten en koronapass-ordning.

Wilhelmsen sier til Nettavisen at kommunen vil vedta lokale forskrifter og sette ordningen ut i livet så fort de får anledning, kanskje allerede fredag. Til Dagbladet sier Wilhelmsen at kommunens jurister koordinerer med departementet.

Er blitt hetset på sosiale medier

Men ordføreren og de som ivrer for koronapass har også måttet tåle motbør og til dels kraftig skyts. Wilhelmsen har opplevd å bli skjelt ut på sosiale medier, blant annet med påstander om diktator-styre, skriver Nordlys. Noen minner om at vaksinering tross alt er frivillig og advarer mot klasseskiller på grunn av personlige helseopplysninger, for eksempel når dørvakta på utestedet forlanger å få se status i ditt koronasertifikat fra Helse Norge.

- Kan ikke bare gi faen

Men argumenter som dette finner ikke uten videre gjenklang hos tromsøværingene:

- Jeg har reist rundt i verden. Mange steder er det slik at du må ha med deg et vaksinasjonsbevis. I enkelte land kreves det at du viser det fram. Jeg er snart 70 år og det har aldri vært sånn at du bare kan gi faen. Sånn er ikke verden. De som ikke vil vaksinere seg og ikke vil ha koronapass tar et ideologisk utgangspunkt og sier at ingen får kødde med meg, jeg gjør som jeg vil. Men det er helt asosialt. De som ikke vil bidra får være hjemme og ha det hyggelig, sier Odd Edvardsen (69) til Nettavisen.

Les også: 43 koronadødsfall registrert hos FHI

Vaksinemotstander: - Har fått hatmeldinger

Vaksinemotstandere møter vi også på vår lille runde i Storgata. En av dem snakker gjerne, blant annet om frykten for bivirkninger, men han vil verken ha navn eller bilde i avisa:

- Jeg vil være anonym. Jeg har allerede fått en del hatmeldinger på grunn av min mening rundt dette, sier han.

- Galt å stenge dem ute

En av skeptikerne til koronapasset som gjerne vil snakke, er sykepleier Linda Berge.

- Hvis det skal ha noen effekt, må vi stenge ned og ri det av. Det er ikke så mange uvaksinerte igjen, og det blir galt å stenge dem ute. Det begynner å minne om apartheid og man setter mennesker opp mot hverandre sier Berge til Nettavisen.

I kommentarfeltet til avisa Nordlys kom hun med dette hjertesukket denne uken:

«Flotte greier, så kan jo alle fullvaksinerte gå ut på byen, konserter og så videre og mingle og smitte hverandre sånn at de uvaksinerte får være i fred. Dette er lite gjennomtenkt og lite effektivt, spør du meg. Det skaper splid og falsk trygghet», skrev hun.

Hun minner om at det er frivillig å ta koronavaksinen, selv om myndighetenes oppfordring er klar.

- Da er det galt å bli utestengt, om du velger å avstå, sier hun.

Varsler markering i Tromsø

Lørdag er det varslet en markering mot koronapass-ordningen på Stortorget i Tromsø, skriver Nordlys. Initiativtaker er Magnus Reiersen, medlem i Facebook-gruppa «Nei til et splittet Norge, ja til et varmt samfunn».

«Dette er ikke en protest for vaksinemotstandere. Dette er en markering for alle i Tromsø som mener at alle er like velkomne i samfunnet, uavhengig av hudfarge, nasjonalitet, identitet, kjønn, legning eller vaksinasjonsstatus», heter det i invitasjonen til markeringen.

Konflikt, strid og konkurranse

Hun er videre skeptisk til om personvernhensyn blir godt nok ivaretatt når folk i mange sammenhenger må vise koronasertifikatet når de er ute på byen.

- Du viser koronapasset ditt til en dørvakt på byen. Da er det jo ingen privatsak lenger hva som står der, sier hun.

- Jeg forstår næringslivet og alle parter som blir berørt av nedstenging, men denne ordningen vil utestenge noen grupper totalt. Det skaper konflikt, strid og konkurranse, mener hun.

Hun forteller at hun selv som sykepleier har satt koronavaksine på folk og at hun har stor tro på vaksiner generelt. Akkurat når det gjelder koronavaksinen, sier Berge at hun har valgt ikke å ta den.

- Jeg er bare skeptisk, men ingen vaksinemotstander, sier hun.

- Anbefaler alle å ta vaksine

- Det går en grense for hvor langt man skal gå. Det er mulig å trå over, men vi må gjøre noe hvis vi skal få åpnet opp samfunnet, få næringer opp og gå igjen. Det er fordeler og ulemper. Jeg ser argumentet om utestengelse. Noen kan ikke og vil ikke ta vaksinen, men jeg vil anbefale alle å gjøre det, sier Sissel Solgren og får støtte av venninnen Monika Jensen.

- Hygieneråd fortsatt viktig

Sandra og Stine Buene, henholdsvis datter og mor, er vaksinetilhengere, men sier at de også ser at det kan være motforestillinger mot koronapass-ordningen og minner om at smitten sprer seg også blant vaksinerte.

- Det er en fare for at ordningen kan gjøre at folk tar lettere på smittevernreglene. Selv om du har fått to doser, kan du fortsatt bli ganske syk og smitte videre, og det er ikke så mange som har fått tredje dose ennå, sier Sandra.

- Dette med hygiene er fortsatt like viktig. Folk må ikke glemme det, sier Stine.