Gå til sidens hovedinnhold

Het sexdebatt før klimatoppmøtet

Københavns prostituerte har dratt opp temperaturen før klimatoppmøtet.

Københavns borgermester Ritt Bjerregaard har ertet på seg byens sexarbeiderne før klimatoppmøtet. Resultatet er overskrifter verden over om gratis sex mot global oppvarming. Det var neppe det forspillet Københavns myndigheter hadde sett for seg før konferansen COP15, som går av stabelen 7. til 18. desember.

Lot seg ikke målbinde
Den danske hovedstadens prostituerte lot seg nemlig ikke målbinde da Bjerregaard innledet en kampanje overfor hoteller og overnattingssteder for å få besøkende til å styre unna sexkjøp. De svarte med å tilby gratis sex til alle konferansedeltakerne.

Det eneste de trenger å gjøre ifølge de prostituertes interesseorganisasjon er å vise fram et adgangsbevis til klimakonferansen.

Sextilbud gikk verden rundt
Det tok ikke lang tid før nyheten var plukket opp av byråene og spredt til en rekke medier.

New York Daily News, Der Spiegel, Los Angeles Times, The Independent, The Times, The Sydney Morning Herald, International Herald Tribune og amerikanske tv-selskaper som Fox og CNBC er blant dem som har plukket den opp.

«Prostitutes offer free sex to global-warming delegates in Copenhagen», skriver New York Daily News.

«Free Sex Coupons Available at Climate Summit», lyder overskriften på nettsiden til CNBC.

Susanne Møller, talsvkinne for Sexarbeidernes InteresseOrganisation (SIO), uttaler at hun ble kraftig provosert av Bjerregaards kampanje for å bremse sexhandelen.

- København kommune har innført sin egen kriminalisering av sexkunder. Det er forkastelig at de tar klimatoppmøtet og oss som gisler i deres markedsføring av kommunen, sier hun til EkstraBladet .

I Danmark er det - i motsetning til Norge og Sverige - fortsatt lov å kjøpe sex.

«Formynderi og maktmisbruk»
På nettet har debatten bølget etter Bjerregaards utspill og de prostituertes mottrekk:

- Det hører ingen steder hjemme, at politikere i Danmark kan bruge sin magt til at miskreditere og opfordre til boykot af et lovligt erhverv. Formynderi og magtmisbrug af værste skuffe, Håber de prostituerede går i retten med denne sag, så vi kan få stoppet den form for magtmisbrug, skriver en leser i avisa Nordjyske.dk.

Kommentarer til denne saken