OSLO (Nettavisen): Ikke bare er det varmt ute i Oslo med 28 grader i skyggen tirsdag, det er jammen varmt på bussen også.

Mandag målte Aftenposten over 35 grader på 31-bussen.

– Jeg har vært i India og Ghana. Der har bussene klimaanlegg som fungerer, sier passasjer Agnete Bråtun til avisen.

Les også: Meteorologen: Hetebølgen fortsetter i sør

- Klissvåt

En annen passasjer sammenligner bussen med en badstu. Hun forteller at hun var klissvåt da hun kom hjem og måtte rett i dusjen.

- Dette er helt forferdelig. Det må være 40 grader her, sier svenske Carolyn til Nettavisen.

- Det er som å være i en badstu. Svetten renner. Jeg må bruke et kort som vifte.

Mange klager på Ruters egen Facebook-side.

Ruter beklager

Pressevakt Sofie Bruun i Ruter registrerer de mange klagene og sier dette til publikum:

- Vi kan bare beklage til alle som opplever varmen på bussene som ubehagelig. Vi oppfordrer alle til å melde inn og til å være så detaljerte som mulig om avganger og hvilke selskaper som opererer bussene, sier hun til Nettavisen.

Bruun opplyser at det er fire ulike selskaper som står for driften av bussene for Ruter. Det er Unibuss, Nobina, Norgesbuss og Nettbuss som har kontrakt med Ruter.

- I kontraktene er det definert hvordan inneklimaet på bussene skal være, i noen kontrakter er det også beskrevet i grader, opplyser Bruun.

Klimaanleggene på flere av bussene har åpenbart slitt med å takle den vedvarende heten i hovedstaden, et problem som meldte seg allerede i mai. Ruters pressevakt sier en rekke busser er tatt inn til vedlikehold. Samtidig peker hun på at det kreves mye av klimaanlegg på bussene i Oslo.

- Nå har vi vært gjennom en kald vinter, og vi har fått en rekordvarm sommer. Dette krever mye av klimaanlegget, sier hun.

Klagestorm på FB

På Facebook leser vi blant annet:

«Det må da være mulig å sette inn noen form for tiltak mot den kvelende varmen på 31-bussene!»

«Tar 31 bussen igen ut til Snarøya med avgang 1218 fra Thune, ca + 35 grader, ska vi dø av varmeslag før dere gjør noe ?? Eldre kan ju ikke ta bussen eett å slett, Nå må dere gjøre noe Ruter»

«Hei Ruter! Jeg vil bare si at AC/ventilasjonen på 440-bussene er helt SUPER, og jeg håper at dere kan bruke de som eksempel når dere skal ordne opp i AC og ventilasjon på andre busser! Dette gjelder alle bussene som kjører 440-rutene.»

«Det er hårreisende at dere ikke setter inn et ekstra støt for å utbedre klimaanlegget! Jeg tar 31 fra sentrum til Aker sykehus daglig, i går holdt en dame på å besvime på bussen! Skjerpings # ruter. Skulle ikke tro dette var i Oslo men lokal buss på melkeruta på landsbygda i Bolivia.. 😒».