Både i Frankrike, Portugal, Spania og Hellas kjempet brannmannskaper mot skogbranner som har lagt tusener av hektar øde og kostet flere brannmenn livet den siste uka.

Hetebølgen er den andre som rammer området hittil i sommer. Forskerne er i liten tvil om at klimaendringer er en hovedårsak til heten, og de spår at det blir flere og lengre slike hetebølger i årene som kommer.

I Arcachon i Gironde-regionen i det sørvestlige Frankrike jobber brannmannskapene med å få kontroll over to branner som har brent ned over 10.000 hektar skog siden tirsdag.

14.000 evakuert

– Det er en gigantisk jobb, sier Olivier Chavatte i brann- og redningstjenesten som har 1.200 brannmenn og fem fly i virksomhet.

Siden tirsdag er 14.000 mennesker, både lokale og turister, evakuert og innlosjert i sju tilfluktssentre som er satt opp.

Meteorologene sier at temperaturen kan komme opp i 41 grader i det sørlige Frankrike søndag, og opp til 35 grader i Nord-Frankrike. Nye rekorder er i vente mandag.

Steinras på Mont Blanc

I de franske Alpene ble klatrere advart mot å prøve å klatre opp Mont Blanc på grunn av stadig steinras utløst av ekstreme værforhold og tørke.

I forrige måned mistet elleve mennesker livet da deler av Italias største isbre løsnet i en katastrofe som forskerne også mener skyldes klimaendringer.

I Portugal blir det spådd temperaturer på opp til 42 grader, uten utsikt til lettelse utover i uka. Torsdag var det rekordtemperatur på 47 grader, men noen grader lavere temperatur lørdag ga brannmannskapene mulighet til å bekjempe en stor gjenværende brann i nord.

Hovedveier sperret

I Spania er det utstedt forskjellige grader av alarmtilstand over hele landet, med advarsler om temperaturer på opp til 44 grader noen steder.

Flere titalls branner herjer rundt om i landet, fra det kokhete sør til Galicia helt i nordvest, der branner har lagt 3.500 hektar skog øde.

En brann i sør tvang myndighetene til å sperre av deler av hovedveien mellom Madrid og Lisboa i over tolv timer før veien kunne gjenåpnes.

Tusener av hektar er svidd av i Extremadura, mens en brann i nærheten av Málaga førte til at 3.000 mennesker måtte evakueres.

Hundrevis døde 

Hundrevis av mennesker har dødd i hetebølgen som de siste dagene har rammet Spania og Portugal.

I Spania er minst 360 mennesker registrert døde på grunn av hetebølgen med temperaturer langt over 40 grader noen steder, ifølge avisa La Vanguardia.

Bare på fredag, da temperaturen var oppe i 45 grader noen steder i Spania, døde 123 mennesker av årsaker med tilknytning til heten.

En av dem var en 60 år gammel gatefeier som kollapset. Han hadde en kroppstemperatur på 41,6 grader da han ble kjørt til sykehus, der han døde.

I Portugal ble det registrert 238 flere dødsfall mellom 7. og 13. juli enn normalt de siste årene, ifølge nyhetsbyrået Lusa.

De fleste som dør, er allerede svekket på grunn av høy alder eller underliggende sykdom. Myndighetene anbefaler folk å drikke mye vann, utsette anstrengende virksomhet og holde seg innendørs midt på dagen.

Les mer: Klimaekspert advarer om hetebølgen i Europa: – Kan også ramme Norge