Lave priser kombinert med strålende sol mange steder i landet, har ført til rekordsalg av iskrem. For Hennig-Olsen is kan salget oppsummeres som sabla bra.

– Det har aldri vært solgt så mye is noensinne i dette landet, sier administrerende direktør Paal Hennig-Olsen i Hennig-Olsen Is til Nettavisen.

– Det er en vanvittig økning. Vi har økt salget med to millioner liter. Og det bare på to måneder. Det er veldig ekstremt, fortsetter direktøren.

Klarer ikke å ta unna etterspørselen

Men det er ikke bare gode nyheter når salget øker. Den elleville etterspørselen gir iskremfabrikken i Kristiansand hodebry.

– Vi har problemer med å produsere nok. Det er ikke nok timer i døgnet. Dette rammer noen varianter. Vi må prioritere bestselgerne, sier Paal Hennig-Olsen.

Han forteller at fabrikken har økt produksjonen det den makter.

– Vi går to og tre skift, pluss at vi produserer i helger, sier iskremdirektøren.

Også Diplom-Is for får gjennomgå i varmen.

– Vi kjører nattskift og helgeskift på alle linjene våre for å kunne få laget all den isen som nordmenn vil ha, sier markedssjef Anne Borgen Sturød i Diplom-Is til Nettavisen.

Sturød forteller at selskapet har solgt 25 millioner is bare i juni måned. I gjennomsnitt er det minst én is i uken per nordmann.

– Mai og juni er til sammen er tidenes rekord. Jeg tror dette kan bli tidenes iskrem-sommer, fortsetter hun.

Som Hennig-Olsen Is klarer heller ikke Diplom-Is å produsere nok. Det samme gjelder for Isbjørn Is som selger stort i Bergen og omegn.

– Både dag, uke og måned har vært all-time high, sier daglig leder Morten Kolseth i Isbjørn Is til Nettavisen.

Får ikke nok varer

Norgesgruppen-eide Kiwi forteller at økningen issalget er på rundt 60 prosent hittil i år.

– Dette har medført leveringsproblemer på enkelte av de mest populære variantene. Vi gjør det vi kan for å skaffe nok varer, skriver kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi i en tekstmelding til Nettavisen.

Arvin i Kiwi presiserer at de ikke er tom for is, men at det er leveringsproblemer på enkelte av de mest populære variantene.

Rekord for Coop

Coops butikker har solgt is for 300 millioner kroner så langt i vår, noe som tilsvarer nesten 35 millioner is.

– Vi har aldri solgt så mye is som vi har gjort til nå i år. Det er naturlig at issalget skyter i været når vi har mange dager med temperaturer godt over 20 grader, men dette har vært helt ellevilt, skriver kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop i en e-post.

Også i Coops butikker gir den enorme etterspørselen selvsagt utfordringer når det gjelder utsolgtgraden. Dagligvaregiganten har Diplom Is som leverandør.

– Islagrene er tomme, og leverandørene våre jobber på harde livet for å produsere nok is til sommervarme nordmenn. Det er vanskelig å forutse en slik situasjon med en så varm start på sommeren, så vi må berømme leverandøren vår for den innsatsen de gjør for at vi skal kunne gi våre kunder nok is til å kjøle seg ned i sommervarmen, fortsetter han.