RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hett arbeidsmarked på Island

Sist oppdatert:
I dag kom arbeidsledighetstallene og lønnsstatistikk fra Island. Tallene fikk islandske bankaksjer til å ramle sammen med den islandske kronen. Les mer om tallene her:
I dag kom arbeidsledighetstall for den islandske økonomien. Tallene viser at arbeidsledigheten i første kvartal var på 2,4 prosent mot 2,7 prosent i fjerde kvartal.

Det stramme arbeidsmarkedet fører også til at lønningene presses opp. I februar vokste lønningene med 8,6 prosent på årlig basis. Økte lønninger skaper press i økonomien, og det spekuleres dermed i flere rentehevinger fra den islandske sentralbanken.

- Sammen med svekkelse av den islandske kronen skulle dette presse konsumpris-indeksen godt over dagens nivå på 5,5 prosent i månedene fremover. Sentralbanken har ikke noe annet valg enn å heve renten fremover, sier analytiker Beat Siegenthaler ved TD Bank til Dow Jones Newswire.

Han forventer at den islandske renten vil stige til 13 prosent fra dagens 11,5 prosent.

Bare i løpet av dagen i dag har den islandske kronen falt 1 prosent, i tillegg til svekkelsen på rundt 4 prosent etter høye inflasjonstall forrige uke.

Bankene faller

Ifølge Dow Jones Newswire fører de stramme arbeidsledighetstallene til at de islandske bankaksjene i dag faller på den islandske børsen.

Landsbanki faller fire prosent mens Kaupthing Bank faller 1,7 prosent. Glitnir er uendret mens investeringsbanken Straumur-Burdaras faller over en prosent. Investeringsselskapet FL Group, som i fjor kjøpte flyselskapet Sterling, ramler 3,5 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere