Gå til sidens hovedinnhold

Hett for Obama

Hjemmebane kan ødelegge Barack Obamas plan om å være internasjonal klimaforkjemper.

USA, med president Barack Obama i spissen, holder på å gi opp å få til en juridisk bindende klimaavtale under klimakonferansen i København senere i år, og heller gå for en politiske hensiktserklæring.

Mangler støtte hjemme
President Barack Obama har gjort klimaproblematikken, ved siden av Afghanistan, finanskrisen og helsevesenet, til et av sine prioriterte områder for presidentperioden - men det ser ikke ut til at han får støtte for en klimalov i Kongressen, melder berlingske.dk.

Senest i forrige sa Obama at han vil ha på plass en bindende avtale, men uten godkjennelse i Senatet kan Obama gjøre fint lite for å få på plass noe slikt.

Ikke juridisk
Amerikanske medier spekulerer derfor i om avtalen blir en politisk avtale, mer enn en juridisk. Grunnen er at USAs regjering tradisjonelt sett i langt større grad enn europeiske land, oppfyller juridiske avtaler - ettersom landets innbyggere kan gå til sak mot staten, og langt oftere gjør det - og vinner, dersom avtale ikke etterleves.

Det tydeligste signalet på at amerikanerne er mindre steile på en bindende avtale, er uttalelser fra landets sjefforhandler til konferansen, Todd Stern.

Da landene i verden som slipper ut flest klimagasser møttes i London sist uke, sa Stern at USA ikke akter å ende med en avtale de ikke kan innfri - underforstått: en avtale Senatet ikke vil godta.

Avgjørende uke
De neste tre dagene vil vise hva Senatet står for - da skal senatorene John Kerry og Barbara Boxers utkast til ny klimalov gjennomgås og forhandles over.

Forslaget legger opp til at USA skal redusere CO2-utslippene med 20 prosent innen 2020, og 83 prosent innen 2050, med utgangspunkt i utslippsmengden anno 2005. EUs mål er lignende, men da med utgangspunkt i mengden klimagasser som ble sluppet ut i 1990.

Reiser til Norge?
Dermed er det lite som tyder på at Obama vil kunne fremlegge en internasjonal bindende klimalov i desember.

Men ifølge The Times har Obama heller ikke planer om å reise til København engang - men heller bruke takketalen under utdelingen av Nobels fredspris 10. desember som arena for å snakke om sine klimamål. Det Hvite Hus har ikke ønsket å kommentere presidentens reiseplaner overfor avisen.

Les: - Obama dropper klimatoppmøtet

Les også: Obama-oppslutning raser

Tung vei
Heller ikke de andre topprioriterte områdene går som planlagt.

Obama har sagt han ikke vil forhaste seg når det gjelder antall soldater som skal sendes til Afghanistan, finanskrisen ruller fremdeles mer eller mindre ufortrødent videre, mens han med den nye helsereformen som ble godkjent i Senatet sist uke, derimot har fått en pust i motbakken.

Les: Obama nærmer seg en seier

Les også: - Presidenten er ikke fornøyd

FNs 192 medlemsland møtes i Danmark i desember. Sjef for de norske forhandlingene er påtroppende arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

(Kilder: Berlingske Tidende, Times)

Reklame

8 kupp du gjør i Nettavisens nettbutikk nå

Kommentarer til denne saken