RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hett i fransk presidentdebatt

Paris/Oslo (NTB-Hege Pauline Hovig): Frankrikes kriserammede økonomi sto øverst på dagsordenen da Frankrikes president Nicolas Sarkozy og utfordreren François Hollande møttes til heftig debatt fire dager før valget.

Onsdagens direktesendte TV-debatt var den første og eneste mellom de to presidentkandidatene før søndagens valg, og begge kandidatene var ivrige etter å vise seg fram. I to og en halv time hamret de løs på hverandres politikk.

Utfordreren Hollande virket mer selvsikker og rolig enn Sarkozy da debatten startet, og han gikk offensivt ut da han som den første fikk ordet.

- Rettferdigheten står i hjertet av min politikk. Det gjelder både økonomisk rettferdighet og sosial rettferdighet, sa han og la til at Frankrike nå går gjennom en svært alvorlig krise.

- Det er alltid så greit for deg, det er aldri din skyld, sa Hollande. Han lovte så at dersom han vinner valget, vil han føre en ansvarlig politikk som «forener det franske folk».

Sarkozy, som kjemper en hard kamp for å bli gjenvalgt, svarte med å si at velgerne står overfor et historisk valg. Han avviste at han har delt landet.

Presidenten understreket derimot at han har ført en ansvarlig politikk for å hindre at Frankrike følger etter land som Hellas og Spania, som befinner seg i dyp økonomisk krise, og han beskyldte Hollande for å lyve om tall og statistikk.

- Det er vel og bra å snakke om å forene folk, men det må gjøres i praksis. Jeg ønsker å følge Tysklands eksempel, ikke Hellas og Spanias, repliserte Sarkozy.

Sysselsetting og økonomisk vekst dominerte raskt debatten. Hollande påpekte at arbeidsledigheten har steget med 1 million ledige, og at 4 millioner franskmenn nå er uten arbeid.

- Det er enormt mye, det er rekord, sa han.

Sarkozy fortsatte med å si at Hollande ikke leser statistikken riktig.

Sarkozy har drevet en streng innstrammingspolitikk på linje med Tyskland, mens Hollande på sin side vil øke kjøpekraften og mener det er den beste måten å få kontroll over krisen på.

Hollande har lenge ledet med god margin på meningsmålingene foran valget, som mer eller mindre har blitt en folkeavstemning om den upopulære Sarkozy.

Under valgkampen har Sarkozy hele tiden argumentert mot Hollandes manglende regjeringserfaring, og han kaller sosialistlederens politikk en fare for fransk økonomi.

Hollande på sin side har under hele valgkampen kunnet surfe på misnøyen mot den sittende presidenten. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere