*Nettavisen* Nyheter.

Hevder å ha avsatt Burundis president

Burundis president Pierre Nkurunziz, som skal ha blitt avsatt.  Foto: Jean Pierre Harerimana (Reuters)

Burundis president Pierre Nkurunziza er avsatt, hevder en militærkilde i landet. Men en rådgiver for presidenten avviser at det har vært kupp.

13.05.15 13:57

- President Nkurunzizas viser arroganse, han trosser det internasjonale samfunnet som har oppfordrer ham til å respektere landet grunnlov og fredsavtalen. Komiteen som er opprettet for å gjenopprette nasjonal enighet, har bestemt at presidenten er avsatt og hans regjering er avsatt, sier den tidligere generalmajor Godefroid Niyombare.

Generalmajoren fikk sparken fra Burundis sikkerhetstjeneste i februar, men han oppholdt seg i en militærbase og var omgitt av flere andre militærledere og representanter fra landets politi da han opplyste om kuppet onsdag.

Barrikadert

Vitner forteller at soldater har omringet kringkastingsbygningen i sentrum av hovedstaden Bujumbura. Veier er også blitt barrikadert.

Presidentens rådgivere sier imidlertid at det ikke stemmer at Nkurunziza er avsatt og at han fortsatt er president.

Det har vært store protester og demonstrasjoner i Burundi de siste to ukene etter at det ble kjent at presidenten akter å stille til valg for en tredje periode.

Østafrikansk krisemøte

Samtidig med at beskjeden kommer om at det militæret ønsker å avsette presidenten, sitter de østafrikanske landene med Kenya, Rwanda, Tanzania og Burundi i krisemøte i Dar es Salam i Tanzania.

Så lang har over 20 mennesker mistet livet siden protestene begynte. Protestene har så langt ført til at over 50.000 burundiere har flyktet til nabolandene av frykt for at volden vil spre seg.

- Verdenssamfunnet må handle

Flyktninghjelpen advarte i forrige uke at verdenssamfunnet må handle for å avverge katastrofe i Burundi.

- Alle varsellamper blinker i Burundi, alle alarmer går. Så hvor er brannmannskapene, sier generalsekretær Jan Egeland.

- Mange gode folk prøver lokalt å gjøre det rette for å avverge mer etnisk vold, men tegnene er svært, svært urovekkende. Det trengs akkurat nå samordnet regional og internasjonal handling for å hjelpe dem i Burundi som ønsker å avverge en ny katastrofe, sa han på en pressekonferanse i Genève forrige onsdag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.