Gå til sidens hovedinnhold

Hevder å ha avslørt vaksine-sniking: Helseledere ga til familie før ansatte

- Det er få i det store bildet, men det er ingen unnskyldning, sier den svenske kommunen.

Saken oppdateres!

Forrige uke ble det avslørt at en leder på et eldrehjem i Sörmland i Sverige fikk sin egen familie vaksinert mot koronaviruset, før personalet, ifølge SVT.

Nå viser en intern kontrollundersøkelse av Eskilstuna kommune at ytterligere tre helseledere har latt familiene sine snike i vaksinekøen.

Undersøkelsen ble gjort som et resultat av SVTs avsløring forrige fredag.

Les også: Jakten på 920.000 forsvunne vaksinedoser: - Krever en god forklaring

- Ingen unnskyldning

- Det er tre tilfeller til som har dukket opp under gjennomgangen, sier Carl-Fredrik Movitz, kommunikasjonsstrateg i Eskilstuna kommune, til SVT Sörmland.

Han forteller videre til SVT Sörmland at det totalt kun handler om en «håndfull doser» som er blitt gitt til pårørende.

- Det er veldig få i det store bildet, men det er ingen unnskyldning, understreker Movitz likevel.

Fridha Söderqvist, operasjonsleder i Eskiltuna kommune, beskriver hendelsen som «uakseptabel».

Les også: Norge får flere Pfizer-vaksiner raskere

Kan skade tilliten

Ifølge en pressemelding fra kommunen skal hendelsene nå undersøkes nærmere. «Helse- og omsorgsavdelingen tar det som har skjedd på alvor», heter det i en uttalelse.

Administrasjonssjef Johan Lindström sier ifølge pressemeldingen at han forstår at pressede situasjoner kan oppstå under vaksinasjoner. Dette da ting må skje fort og man ikke vil at noen doser skal gå til spille.

- Det er imidlertid viktig at du i disse situasjonene ikke handler på en måte slik at det kan oppfattes som om du får fordeler på grunn av stillingen din. Det kan skade offentlighetens tillit til helse- og omsorgs-administrasjonen. Derfor må vi nå undersøke nøye hva som har skjedd, sier han.

SVT har vært i kontakt med den ene sjefen på eldrehjemmet i Eskulstuna kommune, men han vil ikke svare på spørsmålene og henviser videre til avdelingssjef Viktor Hård.

- Vi som arbeidsgivere kan ikke pålegge noen å ta vaksinen, det er helt på frivillig basis. Det kan være en kamp mot klokka, og hvis du er i en situasjon der du ikke får tak i noen, er spørsmålet hva du skal gjøre med restdosene. Vi jobber med den saken nå, sier han.

Reklame

Tilbud på treningsutstyret du trenger hjemme