Gå til sidens hovedinnhold

Hevder at advokater kjøper klienter i fengslene

Oslo (NTB): Advokater bryter egen etikk, fengslenes reglement og trolig straffeloven for å skaffe seg klienter i norske fengsler. Det skriver Morgenbladet.

Ifølge en rekke advokater, fengselsansatte og innsatte som Morgenbladet har snakket med, er klientkapring utbredt i norske fengsler.

Klientkapringen skjer gjerne når den innsatte sitter i varetekt, og tar ulike former som telefonhenvendelser og utdeling av visittkort til ytelser i form av gaver, penger og tjenester. Populære smågaver er sigaretter og brus - til tross for at det er forbudt ved mange fengsler for å ikke skape forskjeller mellom de innsatte.

- Klientkapring har vært et problem i årevis. Og jeg tror det bare blir verre og verre fordi advokatene har fått tøffere konkurranse, særlig i Oslo, sier advokat Gunhild Lærum, som var forsvarer for den såkalte «Lommemannen».

Lærum har selv opplevd at en klient som hadde brukt henne i lengre tid, plutselig byttet advokat.

- Han fortalte at han ikke hadde råd til å beholde meg fordi han fikk 10.000 kroner for å bytte, forteller hun.

Fengselsbetjent Bjørn Brekken, som er tillitsvalgt i Kriminalomsorgens Yrkesforbund, bekrefter forholdene.

- Vi har opplevd det gang på gang: Advokaten har med seg sigaretter, Cola og mat inn, og leverer gjerne en hundrelapp eller to. Og advokaten blir like overrasket hver gang vi sier at det ikke er lov. Men advokatene går inn og ut av fengselet hver uke, de vet jo hva som er regelverket, sier Brekken.

Advokatenes yrkesetikk setter klare grenser for klientkapring, og Advokatforeningen tar opp problemstillingen på kurs og oppfordrer til selvjustis. Foreningen mottar få klager på klientkapring, som uansett er vanskelig å bevise. (©NTB)

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken