Den totalitære staten, som fortsatt ikke har bekreftet et eneste tilfelle av covid-19, har innført svært strenge koronarestriksjoner for å hindre smitte.

I et innlegg på Facebook skriver den russiske ambassaden at utenlandsk diplomatisk personell forlater Pyongyang, og at det nå er færre enn 300 utlendinger i byen.

Les også: Kim hyller Nord-Koreas «strålende» koronainnsats

– Ikke alle, langt derifra, kan tåle restriksjonene som er strengere enn noensinne, den mest akutte mangelen på nødvendige varer, deriblant medisiner, og den manglende evnen til å takle helseproblemer, skriver ambassaden.


FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Nord-Korea varslet i mars at koronarestriksjonene har forårsaket alvorlige økonomiske problemer i et land som allerede sliter med matusikkerhet.

Togtralle ble dyttet av mennesker

Som følge av pandemien er all internasjonal flytrafikk innstilt, det samme gjelder togtrafikken over grensen.

Les også: Trump kom med absurd Air Force One-tilbud til Kim

I februar reiste åtte russiske diplomater med familiene sine hjem til Russland, som har felles grense med Nord-Korea. På grunn av restriksjonene ankom de i en togtralle som ble dyttet av mennesker over grensen som følge av restriksjonene.

En video av trallen, som var lastet med kofferter og kvinner, gikk verden rundt i sosiale medier.

Krangler om koronatall

Naboen Sør-Korea har imidlertid liten tro på at Nord-Korea forteller sannheten om koronatallene sine. Landets utenriksminister Kang Kyung-wha sa i desember i fjor at det er vanskelig å tro på Nord-Koreas påstander om at de ikke har hatt noe virusutbrudd. Disse uttalelsene falt ikke i god jord hos Nord-Korea.

Les også: Spinnville rykter om kona til Kim Jong-un

– Hennes hensynsløse bemerkninger tydeliggjør at hun er innstilt på å gjøre forholdet mellom Nord-Korea og Sør-Korea enda kjøligere, sa Kim Jong-uns søster, Kim Yo-jong, i en uttalelse gjengitt av statlige medier.

Anklager om vaksine-hacking

Sør-Korea har også anklaget Nord-Korea for å ha prøvd og hacke vaksinegiganten Pfizer. I midten av desember ble den sørkoreanske etterretningskomiteen brifet av etterretningstjenesten i landet om hackerforsøket, sa parlamentarikeren Ha Tae-keung til TV-reportere.

Les også: Kim Jong-un beklager brutal hendelse på sjøen

Han fortalte at etterretningstjenesten opplyste dem om at Nord-Korea prøvde å skaffe seg teknologi knyttet til vaksineutvikling og behandling gjennom hacking.

NTB/Nettavisen