Det er det russiske nyhetsbyrået Tass som skriver at Russland har tatt i bruk våpenet som kalles Stupor.

– Russlands avanserte elektromagnetiske våpen mot droner har for første gang blitt brukt under den spesielle militæroperasjonen i Ukraina, skriver det russiske nyhetsbyrået.

Våpenet som ser ut til å være på størrelse med et vanlig gevær skal kunne skyte ned ukrainske droner ved å forstyrre signalene mellom operatøren og dronen.

En prototyp av Stupor ble vist fram i 2017, og våpenet skal også ha vært testet ut i Syria. Nyhetsbyrået påstår at Stupor har en rekkevidde på hele to kilometer, men det er først nå våpenet skal ha blitt tatt i bruk i Ukraina.

Les også: - Vi vet at vi er neste land på Putins liste

Tom Røseth er hovedlærer i etterretning ved Stabsskolen og leder Forsvarets høgskole sin forskningsgruppe på Ukraina. Han sier til Nettavisen at droner har vært og fortsatt er viktig for begge parter i krigen. De brukes både til å skaffe etterretning, som våpenbærere eller som selvmordsdroner.

Selvmordsdroner, eller kamikazedroner som det også kalles, er droner lastet med sprengstoff som sprenges i lufta når det har ankommet målet.

– Dette er første stat til stat krig hvor droner er brukt i så stort omfang, sier Røseth til Nettavisen.

Denne dronevideoen viser et ukrainsk angrep på russiske stridsvogner:

Derfor er det naturlig at det utvikles våpen for å hindre motstanderne i å bruke droner, selv om det har tatt nesten fem måneder siden krigen startet og russerne nå setter inn anti-dronevåpenet sitt. Ukraina har tidligere fått donert en lignende «antidrone-rifle» for å kunne forsvare seg mot russiske droner.

Russerne er ifølge etterretningseksperten gode på såkalt jamming, altså å forstyrre elektroniske signaler, som er nettopp det Stupor gjør for å uskadeliggjøre droner.

Les også: Putins sammenligning vekker oppsikt: – Veldig uforsiktig

– Våpenet som russerne skryter av i artikkelen på Tass er et våpen de har utviklet over tid og som de nå forsøker å bruke i krigen mot Ukraina. Jeg har sett rapporteringer om at Ukraina sliter med å bruke droner i enkelte områder på grunn av russisk jamming, sier Røseth.

Selv om russerne er kjent for å være gode på jamming er det ifølge Røseth mulig at de har hatt utfordringer med å få teknologien inn i et relativt lite våpen som Stupor.

Les også: Her kan ukrainerne ha lokket russerne i en felle: – Det påvirker den russiske moralen

– Det er mulig at krigen har gjort at dette våpenet har fått en prioritet fra russisk side og at dermed har økt satsingen på utviklingen av våpenet slik at det nå fungerer. Det er også mulig at det ikke fungerer så godt, men at det brukes mer i propagandaøyemed, sier Røseth.