*Nettavisen* Nyheter.

Hevder dyrene rømmer fra supervulkan i USA

VANDRING: Bøfler i Yellowstone på vandring ut av nasjonalparken for å lete etter mat. Konspirasjonsteoretikere hevder imidlertid at de rømmer fra et nært forestående vulkanutbrudd. Foto: YouTube/fotograb

Parkmyndighetene forsøker nå å berolige allmennheten.

07.04.14 13:36

Supervulkanen som ligger under den amerikanske nasjonalparken Yellowstone, blir ofte trukket fram av katastrofeeksperter når de ramser opp reelle, globale trusler.

Tidligere utbrudd har forårsaket masseutryddelse og «vulkanske vintre» som har sperret for solen i et snaut tiår.

- Yellowstone er det vi kaller en supervulkan som er i øverste divisjon av vulkaner. De er enormt svære, men av den grunn har de veldig sjelden utbrudd, sier vulkanekspert og professor ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo, Johan Petter Nystuen, til Nettavisen.

Vulkaneksperter vet ikke når det neste utbruddet vil forekomme.

- Om denne supervulkanen får utbrudd i ettermiddag, om hundre år eller om hundre tusen år, er det ingen som vet, sier Nystuen.

Nå har en YouTube-video skapt frykt for at supervulkanen kan være i ferd med å få et nytt utbrudd.

«Noe stort og dødelig»
Videoen har fått tittelen «Alarm. Bøflene i Yellowstone løper for livet», og er lagt ut av overlevelsesentusiasten Tom Lupshu. Han henviser til en rekke videoer som viser bøfler som har lagt ut på en vandring bort fra vulkanen. Lupshu hevder dyrene rømmer fordi de er i stand til å sanse noe «stort og dødelig».

- Supervulkanen i Yellowstone er det eneste der som passer inn, sier Lupshu i videoen.

- De leter etter mat
Nå har parkmyndighetene i Yellowstone rykket ut med en egen video på YouTube for å berolige allmennheten, og forsikrer om at dyrene har lagt ut på en vanlig vandring.

- Vi har bøfler, elg og andre dyr som nylig har beveget seg ut av parken, sier kommunikasjonssjef Al Nash i en video.

- Men de gjør det fordi det nærmer seg slutten av vinteren. Mat er litt vanskelig å finne i Yellowstone, og de har for vane å dra ut på vandring på denne tiden av vinteren til lavere høyder, hvor de tror det kan være større tilgang på mat, sier Nash.

- Når snøen smelter og det blir grønt, så vil de samme dyrene komme tilbake til parken, påpeker Nash.

Klikk på bildet for å forstørre.

Johan Petter Nystuen Foto: UiO

- Nærmer oss slutten
Nystuen sier utbruddene i Yellowstone har en syklus på 600.000 år.

- Det er cirka 600.000 år siden siste utbrudd. Vi vet om to forutgående utbrudd hvor det er omtrent samme tid mellom disse utbruddene, cirka 600.000 år, sier han.

- Det er én av grunnene til at geologer begynner å bli litt observante, fordi vi nærmer oss slutten av en sånn 600.000-årssyklus, og kan egentlig forvente at Yellowstone kan komme ut for et utbrudd.

Nystuen sier at det er en rekke usikkerhetsmomenter når det gjelder å anslå når det neste vulkanutbruddet i Yellowstone vil skje.

- Det er fordi vi har en veldig liten statistikk på den vulkanen, med bare tre vulkanutbrudd som er kjent. Dateringen på utbrudd har en indre usikkerhet. Derfor blir det usikkert å anslå eksakt når det fjerde store utbruddet kan komme, sier han.

Nystuen sier det har vært en del rystelser i Yellowstone den siste tiden.

- Men det betyr ikke at det er et vulkanutbrudd nært forestående.

Artikkelen fortsetter under videoen.

HTML EMBED

- Trakk seg unna tsunamien
- Kan dyr merke eller sanse at et vulkanutbrudd er nært forestående, Nystuen?

- Jeg kom på en historie fra tsunamien i Thailand. Der var det i hvert fall en historie om en gruppe elefanter som hadde med seg turister på sightseeing, som trakk seg vekk fra strandsonen og reddet både seg selv og turistene de hadde med seg, fordi de på en eller annen måte hadde en anelse om at det kom noe fra havet, sier han.

- Det ble spekulert på om disse elefantene hadde merket jordskjelvet (som utløste tusnamien red.anm.), og at de gjennom generasjoner hadde fått overført en kunnskap om at hvis de kjente sånne rystelser, så skulle de vekk fra havet, sier Nystuen.

- Jeg vet ikke om historien ble verifisert, men jeg tror det er spekulativt. Når det gjelder årsaken til at bøflene i Yellowstone flytter på seg, så er nok det på grunn av matmangel, sier han.

Katastrofescenarioer
- Hva blir konsekvensene av et stort vulkanutbrudd i Yellowstone, Nystuen?

- Amerikanske myndigheter har laget katastrofescenarioer med modeller av dette utbruddet med forskjellig grader av intensitet. I det aller verste tilfellet, hvis det kommer som et konsentrert, kraftig, eksplosivt utbrudd, så vil det produsere enorme menger av vulkansk aske som kan dekke store mengder av Nord-Amerika, avhengig av vindretninger, sier han.

Les også:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.