RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hevder en araber har laget filmen

Foto: faksimile
Sist oppdatert:
Flyktninger fra Midtøsten skal angivelig stå bak den islamkritiske filmen som portretterer profeten som en pedofil.

Den islamfiendtlige filmen «Innocence of Muslims» - som framstiller profeten Mohammed som en pedofil, homoseksuell, svindler og skjørtejeger - har skapt vrede i flere muslimske land.

Angrepet på USAs konsulat i Benghazi i Libya knyttes direkte til protester mot filmen. Ambassadør Christopher Stevens og tre andre diplomater ble drept i angrepet. Samtidig har det vært demonstrasjoner utenfor USAs utenriksstasjoner i Tunisia, Egypt og i Jemen.

Torsdag ettermiddag ble USAs konsulat i Berlin evakuert.

Tidligere denne uken var det en israelskamerikansk eiendomsutvikler, Sam Bacile, som hevdet å ha laget filmen. Bacile bekreftet i flere intervjuer at han er mannen bak filmen.

- En kristen araber
Onsdag kveld ble det imidlertid sådd tvil i amerikanske medier om Bacile kun er et pseudonym, og at det faktisk er en kristen araber som har laget filmen. Det hevder i hvert fall et medlem av en antiislamistisk, kristen gruppe.

- Jeg har truffet ham to ganger. Han er ikke israelsk statsborger. Han er i skjul, sier Steve Klein, som hevder han har bistått i filmproduksjonen, til ABC News.

Klein hevder Bacile er verken jødisk eller israelsk, men en kristen araber bosatt i USA.

Filmen ble postet på en YouTube-side under navnet «Sam Bacile», som også har postet en kommentar på arabisk under videoen på nettsiden. Tre amerikanske kristne grupper, inkludert to som er definert som hatgrupper, har blitt tilknyttet produksjonen og distribusjonen av filmen.

Les også:

«Flyktninger fra Midtøsten»
Klein, som er medlem av den antiislamistiske kirken Kaweah, sier at Bacile og hans støttespillere er «flyktninger fra Midtøsten».

- Folkene jeg jobber med kommer fra en kultur hvor de har blitt forfulgt og drevet bort fra hjemmene sine. Nære familiemedlemmer har blitt kidnappet, voldtatt og drept, sier Klein om menneskene bak filmproduksjonen.

Mange amerikanske kristenfundamentalister har begynt å fokusere nettopp på kristne som blir forfulgt i Midtøsten.

Morris Sadek leder National American Coptic Assembly, som er en egyptisk, kristen gruppe med base i USA. Sadek har bekreftet overfor Reuters at også han var involvert i den planlagte distribusjonen av filmen.

Bacile har gitt flere intervjuer de siste dagene. Han har blant annet sidestilt islam med kreft.

Motstridende informasjon
Men Bacile skal ha gitt motstridende informasjon i de ulike intervjuene han har gitt. Til Associated Press sier Bacile at han er 56 år gammel, og i et intervju med The Wall Street Journal oppgir han alderen 52. Mens på YouTube-siden skriver Bacile at han er 75 år gammel.

I ett av intervjuene sier Bacile at han er «en israelsk jøde», mens i et annet intervju omtaler han seg selv som en israelskamerikaner.

ABC News har forsøkt å grave fram informasjon om Bacile, men navnet hans blir ikke nevnt med ett ord i noen offentlige registre, kriminelle rulleblad eller eiendomspapirer.

Det finnes heller ingen person ved navn Bacile som er registrert med autorisasjon til å drive med eiendomsutvikling i California. Bacile har i intervjuene hevdet at han arbeider som eiendomsutvikler i delstaten.

Skuespillerne i filmen hevder de ble lurt av filmskaperen, og sier de ble fortalt at filmen skulle hete Desert Warriors (ørkenkrigere).

AP: Nakoula står bak filmen
Nyhetsbyrået AP antyder at det er Nakoula Basseley Nakoula (55) som har regissert filmen, og at han bruker Bacile som pseudonym. Selv hevder Nakoula at han kun er sjef for selskapet som har produsert filmen.

Til AP nekter Nakoula at han har regissert filmen, men sier samtidig at han kjenner den selverkærte filmskaperen Sam Bacile. Og da nyhetsbyrået forsøkte å kontakte Sam Bacile på mobiltelefon, viste det seg at nummeret er knyttet til samme område der Nakoula bor.

En amerikansk polititjenestemann bekrefter overfor AP at det er Nakoula Basseley Nakoula som står bak filmen.

Clinton tar avstand
USAs utenriksminister Hillary Clinton tar avstand fra den omstridte filmen.

- Amerikanske myndigheter hadde absolutt ingenting med denne filmen å gjøre. Vi avviser både innholdet og budskapet i filmen, sa Clinton da hun snakket med marokkanske myndighetsperosner i Wasington onsdag, ifølge Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere