Det er kinesiske helsemyndigheter som sier at den japanske medisinen Avigan fungerer på pasienter som har blitt syke av covid-19.

Det skriver NHK, som er Japans statlige mediekanal. Dette fremskrittet er også omtalt av blant annet amerikanske CNBC og britiske The Guardian.

Avigan går også under navnet Favipiravir. Det er utviklet av japanske Fujifilm Toyama Chemical.

Få siste nytt om koronapandemien her i Nettavisens live-studio.

Avigan blir brukt i Japan til å behandle vanlig influensa, har blitt prøvd på 320 korona-smittede og syke pasienter i Wuhan og Shenzen i Kina. Den skal ikke ha bivirkninger.

- Medisinen har en høy grad av sikkerhet og er klart effektivt i behandling, sa Zhang Xinmin, som er direktør for Kinas senter for bioteknologisk utvikling, i en pressekonferanse i Beijing tirsdag.

Les også: Ble korona-syk på fotballtur til Liverpool. Nå vil han advare sine medpassasjerer

To ulike tester

Medisinen har altså blitt utprøvd i to ulike forsøk i Wuhan og Shenzen. Pasientene som fikk medisinen ble friske i løpet av i gjennomsnitt fire dager. Pasienter som ikke fikk medisinen, ble friske i løpet av elleve dager.

Studiene viser også at medisinen forbedrer lungekapasiteten til pasientene, samtidig som de altså blir kvitt sykdommen. 91 prosent av pasientene som fikk medisinen, fikk en forbedret lungekapasitet, mens tallet for de som ikke fikk medisinen, er 61 prosent.

Norske myndigheter avventende

Avigan er altså utviklet av en underselskap av japanske Fujifilm. Et kinesisk selskap har lisens til å produsere medisinen. Selskapet har fått grønt lys fra kinesiske myndigheter til å masseprodusere Avigan.

I Norge har legen Peter Dvergsdal tidligere fått spesialtillatelse til å bruke medikamentet mot luftveisinfeksjoner. Han ønsker å forsøke det i behandling av covid-19, og har startet denne underskriftskampanjen. Legemiddelverket har så langt vært avventende, ifølge VG.

En kilde i Japans helsedepartement sier til avisa Mainichi Shimbun at medikamentet virker best i en tidlig fase før pasientene får alvorlige symptomer, skriver NTB.