*Nettavisen* Nyheter.

Hevder Kims tante også er død

Foto: Uncredited

Spekulerer på at det var selvmord eller hjertesvikt.

04.07.14 09:22

Tanten til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, Kim Kyong-hui (67), døde under mystiske omstendigheter, hevder sørkoreanske medier.

Det er den sørkoreanske avisen Chosunilbo som bringer nyheten om at tanten angivelig er død. Det skjer bare noen uker etter at diktator Kim Jong-un henrettet ektemannen hennes Jang Song-Thaek, som var anklaget for forræderi og korrupsjon.

Avisen skriver at nordkoreansk etterretningskilder tror at kvinnen er død, men har ikke bekreftet hvordan eller når hun døde. Kildene tror hun enten har dødd av hjerteinfarkt eller som følge av selvmord.

- Mange rykter
Andre regjeringskilder bekrefter overfor samme avis at det verserer rykter om dødsfallet.

- Det er mange rykter som florerer om Kim Kyong-hui, men vi er ennå ikke i stand til å bekrefte noen av dem, sier en kilde til avisen.

Det er tidligere skrevet at 67-åringen har slitt med et dårlig hjerte, og at hun angivelig har reist til utlandet for å få behandling. Hun skal blant annet ha oppsøkt hjertespesialister i både Moskva og Singapore.

En teori er at hun døde mens hun fikk behandling i utlandet.

Alkoholisme og depresjon
Kim Kyong-hui, som er søsteren til Nord-Koreas tidligere leder Kim Jong-il, har ikke vist seg offentlig siden september måned i fjor. Da viste hun seg fram under en konsert sammen med sin nevø, Kim Jong-un, for å markere Nord-Koreas 65-årsjubileum.

Det sies at Kim Kyong-hui har lidd av alkoholisme og depresjoner etter at hun mistet sitt eneste barn til selvmord i 2006. Datteren begikk selvmord da hun var i Paris. Kim Kyong-hui skal også ha hatt et turbulent ekteskap med Jang Song-Thaek.

En Nord-Korea-ekspert sier han ikke ville vært forundret om Kim Kyong-hui var død, gitt hennes dårlige helse.

- Ingen kunne stå imot henne, og hun kunne tvinge partiet og forsvaret til å adlyde hennes ordre ved å bruke hennes fars navn, sier professor ved Universitetet Waseda i Tokyo, Toshimitsu Shigemura, til The Telegraph.

- Det er uunngåelig at hennes forsvinning vil skape politiske problemer i Pyongyang. Kim Jong-un prøver kanskje å skjule hennes forsvinning en stund for å befeste sin egen politiske styrke, sier Toshimitsu Shigemura.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Yonhap

- Fôret til hunder
Forrige fredag meldte en kinesisk avis at onkelen var blitt henrettet ved å bli fôret til 120 utsultede hunder. I ettertid har det vist seg at det er lite hold i den makabre hundehistorien.

Kim Kyong-hui og ektemannen Jang Song-thaek har lenge vært de nest mektigste personene i det nordkoreanske regimet.

Nord-Korea-ekspert utelukker ikke at onkelen Jang Song-thaek ble drept for å sende et signal til dem som eventuelt skulle ha samme overveielser.

- Det er ikke særlig sannsynlig at han ble arrestert og henrettet fordi han ikke klappet nok, slik det har stått i vestlig presse, har leder ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier ved Universitetet i København, Geir Helgesen, tidligere uttalt til Nettavisen.

- Jeg tolker det som at det er en maktkamp hvor onkelen stakk halsen for langt fram, og ble fjernet temmelig definitivt. Det har sikkert skjedd i Nord-Korea tidligere som det har skjedd andre steder. Men vi har liksom ikke hørt så mye om det fordi de har vært så innelukket, sa Helgesen.

Den unge diktatoren Kim Jong-un har vært ved makten i drøyt to år. Han overtok makten da faren, Kim Jong-il, døde brått en desemberdag i 2011.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag